DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a képviselő úrnak, hogy felelősségteljesen összegezte mindazokat az elvárásokat, amelyeket idős polgártársaink, honfitársaink az uniós csatlakozás iránt támasztanak, és azokat az elvárásokat, amelyeket megfogalmaznak.
Mindezzel alátámasztotta annak a közvélemény-kutatásnak is a hátterét, amelyik - talán meglepő módon - arról tájékoztat bennünket, hogy az idősek több mint 70 százaléka támogatja az uniós csatlakozást, és különösen sokan vannak a támogatók a legidősebbek között. Ez valójában nem lephet meg bennünket, hiszen az idős emberek legjobban unokáik, gyerekeik sorsa iránt aggódnak, és mindig mögéjük helyezik a saját érdekeiket. Nem lepnek meg ezek bennünket, hiszen saját életükben is szeretnének még megélni kedvező és pozitív változásokat. Az sem meglepő, hogy az idős emberek féltik azt is, amit munkás életük során megtakarítottak, azokat az eredményeket, amelyeket a sajátjuknak érezhettek, ezért tehát aggódnak, hogy mi is lesz a nyugdíjrendszerrel, a szociális ellátásokkal és az egészségügy ellátórendszerével.
Megnyugtathatjuk őket: nincs ok az aggodalomra, hiszen nyugdíjrendszerünk korszerű, biztos, kiszámítható, és nemcsak a fiataloknak, hanem az időseknek is hosszú távon fenntartható értékeket jelenít meg. Így például nem kell hogy változzon a nyugdíjkorhatár, a nyugdíj-megállapítás szabálya, nem kell változtatnunk a nyugdíj melletti munkavállalás adómentességén és szabályain, nem kell változtatnunk, sőt javítani szeretnénk a munkavállalás feltételein, és ezért vezettük be például azt, hogy a nyugdíjasok gyest is igényelhetnek a nyugdíj korlátozása nélkül. De a szociális ellátás iránt sem kell aggódniuk: a mértékeket emelni szeretnénk, az érintettek körét bővíteni, és természetesen decentralizálni ezeket a lehetőségeket.
Az egészségügyi szolgáltatásaink ugyan sokféle kívánnivalót hagynak maguk után, de teljes körűek, mindenki számára elérhetők, korszerű színvonalon nyújtjuk őket, és elegendő értéket és hagyományt, tradíciót hordoznak ahhoz, hogy jó hozománnyal csatlakozhassunk az Unióhoz az egészségügy tekintetében is.
A gyógyszertámogatások szűkítésétől nem kell félni: bővíteni szeretnék, például az év második felében, épp a felkészülés érdekében kívánjuk bővíteni a legidősebbek, a szív- és érrendszeri betegek gyógyszertámogatását, de a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetése is ezt a célt szolgálja. Mint ahogy biztonságot kell jelentsen számukra az, hogy a nyugdíj valorizálása, évenkénti valorizálása a bérekhez és az árakhoz kötődik, tehát ha a fiataloknak jobb lesz, ez javítja az ő kilátásaikat is.
(13.50)
Természetesen ezen értékek fenntartása mellett van tennivalónk, ezt szolgálja a kormány Európa-terve. Az Európa-terv ugyan ifjúság- és gyerekcentrikus, de ez nem azt jelenti, hogy az idősekre ne gondolnánk, hiszen a népegészségügyi programot a kormány kiegészítette az idősek életminőségére koncentráló programokkal.
Az ő érdekükben születik a mentőszolgálat rekonstrukciójának hároméves programja, a sürgősségi betegellátás fejlesztése, az önkormányzati kórházak rendbetétele, és természetesen a műszerprogram is azért születik meg, és azért szeretnénk gyorsan végrehajtani, hogy megéljék az egészségügyi szolgáltatások színvonalának javulását a saját életükben. És természetesen azért sem csak a fiatalokról szól az Európa-terv, mert változatlanul értéknek tekintjük ebben a társadalomban az “együtt sírunk, együtt nevetünk” elvet. Ha jobb lesz a fiataloknak, akkor az idősebbeknek is jobb kell legyen.
Egy olyan Európához csatlakozunk, amelyik jóléti és népegészségügyi irányelveket fogalmazott meg, amely nagyobb szerepet szán a civileknek, amely a nyílt koordinációt és nem a kötelező szabályokat tekinti ezen a területen meghatározónak, és ahol módunk van a legjobb módszerek átvételére.
Madridban az elmúlt évben egy igen jelentős dokumentum született tíz kötelezettségvállalással, amit sajnos nem fogok tudni most felsorolni, de a magunk részéről mind a tíz kötelezettségvállalást hiánytalanul a magunkénak érezzük, és ezt fogjuk végrehajtani; miután a számukra, akiknek kevés idejük van már, rendkívül fontos, hogy mindabban legyen részük, amiben eddig nem részesülhettek. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir