DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER miniszterelnök: Tisztelt Ház! Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! A képviselő úr fölvetett egy olyan kérdéskört, ami nap mint nap foglalkoztat most bennünket. Hiszen amint elmondta képviselő úr, a kormány munkájának koordinációja alapvető fontosságú feladat. Ezért szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy elmondjam, hogyan látom én az elmúlt napok eseményét, és hogyan válaszolok arra a felvetésre, amit itt képviselő úr elmondott.
Nos, igaz, sajnos a legjobban működő és nagyon régi demokráciákban is előfordulnak hasonló esetek, mint amivel az elmúlt napokban találkoztunk. Egy ilyen helyzetben egy jól működő demokráciában levonják a következtetést az érintettek vagy az érintett; aki olyan helyzetbe került, hogy gyanúba keveredett, távozik a politikából. Távozik még akkor is, ha csupán a gyanú árnyéka vetődött rá. (Közbekiáltások a Fidesz soraiból.) Úgy gondolom, ez a helyes demokratikus magatartás, és ebből következően helyeslem azt, hogy Kiss Elemér benyújtotta a lemondását. Úgy gondolom, szükséges volt az, hogy ezt a lemondást elfogadjam.
A kérdés valójában ezen túlnyúlik, igaza van képviselő úrnak, egyrészt a kormány szervezettségét, másrészt pedig a politika tisztaságát érinti; a kormány szervezettségét abban az értelemben, hogy nem kétséges, a Miniszterelnöki Hivatal nagyon bonyolult feladatkört jelent.
Az új miniszterre, akire javaslatot fogok tenni a következő napokban, miután meghallgatták a parlamenti bizottságok, nagyon nehéz és bonyolult feladat vár, hiszen a közigazgatási szervezés, a közigazgatási koordináció alapvető feladatait ezen az intézményen keresztül látja el minden kormány. Így csinálta az előző kormány is, az azt megelőző is, és ezt csinálja a mostani kormány is.
A közigazgatási államtitkár távozása, úgy látom, egy közös megállapodás alapján indokolt volt. Olyan javaslatot fogunk tenni, amely megfelel a szakmai követelményeknek, és amely személy teljes mértékben képes arra, hogy ezt a nagyon összetett közigazgatási koordinációt elvégezze.
(14.00)
Hozzá kell tennem azt is, hogy természetesen - ahogy a képviselő úr a megszólalása elején említette - vannak politikai tanulságai is ennek az ügynek, politikai tanulsága, amit én három elemben tudok meghatározni.
Az első és mindenekelőtt az, hogy a politika tisztaságát a kormánynak kötelessége megőrizni, és ez a szándékunk, hogy a jövőben is megőrizzük ezt a tisztaságot. Ezért elvárom mindenkitől, aki a kormányoldalhoz közel áll és a kormányoldalon van, hogy a legnagyobb gondossággal járjon el a döntéseiben, kerülje még a gyanú lehetőségét és árnyékát is, és abszolút védhető álláspontot és helyzetet alakítson ki minden kérdésben.
Másodsorban: azt gondolom, tanulság az is, hogy természetesen a tisztaság megőrzése minden oldaltól elvárható. Elvárható azoktól a politikusoktól is, akik ma felelős döntéshozatali helyzetben vannak, és azoktól is elvárható volt, akik korábban voltak olyan helyzetben, hogy döntéseket hozzanak. Ebből következően nem vet vissza abban az elhatározott szándékomban az elmúlt napok eseménye, hogy továbbmenjünk azon az úton, hogy számon kérjük mindazokat a korrupciógyanús ügyeket, amelyek az előző időszakban történtek.
És végül szeretném hozzátenni, tanulsága ennek a történetnek az is, hogy mindazokat az embereket, akikre indokolatlanul vetül a gyanú árnyéka, azokat is tisztességgel meg kell védeni. Meg kell védeni azért, hogy nyugodtan el tudják látni a feladatukat.
Ennek a gondolatkörnek a jegyében kérek föl egy bizottságot Solt Pál volt legfelsőbb bírósági elnök vezetésével, annak érdekében, hogy tekintse át azokat a feladatokat, ami abból adódik, hogy a jogszabályok megfelelő módon biztosítsák a korrupció elleni föllépést, biztosítsák a koordinációt és az együttműködést, és egyúttal segítsék azt, hogy az embereknek a politika tisztaságába vetett hite ne romoljon.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir