KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Majd rátérek az elmúlt négy évre is, akkor kérem az önvallomásokat, kedves képviselőtársaim. (Derültség az MSZP és az SZDSZ soraiban. – Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Tehát mégis azt kell mondanunk, hogy a lemondás helyes volt. Helyes volt azért, mert etikai kifogás volt emelhető a megbízások ellen, még akkor is, ha fogadjuk el, hogy nem részesedett belőle a miniszter úr. (Zaj, felzúdulás a Fidesz és az MDF soraiban.)
El lehet elfogadni a lemondást azért is, mert a megbízások nem voltak nyilvánosak. Megjegyzem: a parlament előtt lévő törvény ezt a kérdést majd elrendezi, illetve azért is helyes volt a lemondás, mert a nyilvánosságban meglehetősen nagy port vert fel az egész ügy, azt pedig talán nem kell ennyi év után már külön hangsúlyoznom, hogy mennyire fontos szerepe van ilyen ügyekben a nyilvánosságnak.
Amint az itt a Házban is látható, a lemondás kapcsán az ellenzék tort ül. Akkor, kedves képviselőtársaim, beszéljünk erről a kérdésről is néhány szót! (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból: Nem ez a kérdés!) Mondjuk, például a Malév ugyanolyan száz százalékban állami tulajdonú vállalat, mint például a Dunaferr, tisztelt képviselőtársaim; az a Dunaferr, amelyik egyébként az elmúlt ciklusban a miniszterelnök édesapjának mindenfajta pályáztatás nélkül több száz millió forintnyi megbízást adott. Ennek mi lett a következménye? (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban. – Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban.) Tisztelt Képviselőtársaim! Ennek mi lett a következménye? – teszem fel én a kérdést. És ha már itt Keller Lászlóval kapcsolatban hangzott el megjegyzés, akkor hadd mondjam, hogy itt viszont csoda történt, mert az önök esetében négy év vakság után végre mindenkinek megjött a látása. (Derültség az MSZP és az SZDSZ soraiban.) Ez is dicséretes, de visszamenőleg is tessék szíves lenni mindezt érvényesíteni! (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Vagy Martonyi János ügyvédi irodája - amelynek a felcímében ott szerepel a neve - kapott megbízásokat az elmúlt négy évben, egy kicsit nagyobb tételben, mint amilyenekről most van szó. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból. - Demeter Ervin: Kitől?) Ennek vajon mi lett a következménye, tisztelt képviselőtársaim, és hol voltak önök abban az időben, amikor ezt felvetettük, hogy követelték meg, hogy ez bizony, nem járható út, ezért ennek mindenféle következményekkel kell járnia. Sehogy, mert az még az önök vakságának időszaka volt. (Derültség, taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
De hadd folytassam tovább! Szóltak-e önök egy szót is az Országimázs Központ által eltüntetett százmilliók ügyében (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban. – Révész Máriusz: Geszti Péter!), a Millenáris Kht. által azóta is elszámolatlanul hagyott százmilliók ügyében, vagy a Millenniumi Országjáró kapcsán eltüntetett több száz millió forint ügyében? Nem volt véleményük, képviselőtársaim, a 12 eltüntetett állami gazdasággal kapcsolatban. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból.) Végignézték az autópálya-építés ismert módját, amelynek során több tíz milliárd forintot tüntettek el az adófizetők zsebéből.
Tisztelt Képviselőtársaim! Addig, amíg önöknek ezzel az ügycsoporttal kapcsolatban semmilyen mondanivalójuk nincsen, amíg legalább az adófizető polgároktól nem kérnek elnézést azért, hogy ilyen lazán kezelték az általuk befizetett adóforintokat (Dr. Kosztolányi Dénes: Elemér, gyere vissza!), addig hátrább az agyarakkal minden olyan ügyben, ami egyébként – nagyon helyesen – a nyilvánosság kontrollján keresztül a közpénzek elköltésével kapcsolatban a nyilvánosság elé kerül. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Az ügynek tényleg vannak tanulságai. A tanulság pedig az, hogy azért kell elfogadni azt az üvegzsebtörvényt, amelyet a parlament elé terjesztett a kormány, és amelynek a múlt héten megkezdődött a tárgyalása, mert a nyilvánosság ereje az egyetlen, amelyik valódi kontrollt gyakorolhat a közpénzek elköltése fölött (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból.), a valódi kontroll lehetőségével pedig tartozunk azoknak az adófizető polgároknak, akiknek a pénzéről a különböző döntéseket meghozzuk (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az időkeret leteltére.), reményeim szerint a jövőben nyíltan, átláthatóan, ellenőrizhető módon. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir