KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Ön pontosan tudja, hogy mi a kormányzást egy rosszul előkészített törvény örökségével, az önök terminológiáját használva a státustörvény örökségével vettük át, amely törvény feszültségeket keltett egyes szomszédok és Magyarország viszonyában, illetve ellenérzést váltott ki az európai intézmények körében.
A módosítás elkerülhetetlen volt, ezt önök is elismerték, hiszen hozzá is kezdtek. Csak megjegyzem: amikor átadták a Külügyminisztériumot, akkor erről az apróságról elfelejtettek minket tájékoztatni, hogy már ki is dolgoztak egy módosítástervezetet. Ön is jelen volt ezen az átadáson.
Ezek után a módosítással nekünk az volt a törekvésünk, hogy megőrizzük a törvény eredeti céljait, elfogadhatóvá tegyük a szomszédos országok kormányainak, és összhangba hozzuk az európai elvárásokkal. Ezért folytattunk párhuzamos egyeztetéseket a parlamenti pártokkal, a határon túli szervezetekkel, a szomszédos országokkal és az európai intézményekkel.
(15.50)
Az első változatot a parlamenti pártok és a határon túli magyarok szervezetei, azaz a MÁÉRT elfogadta. Ugyanakkor a szomszédos országok közül többnek a kormánya erős ellenérzéseknek adott kifejezést, és kifogásokat emeltek az európai intézmények is.
Ezek után döntöttünk úgy, hogy akkor térjünk vissza az alapelvekhez, és az alapelvekben próbáljunk egyetértésre jutni, mert ezek könnyebben áttekinthetők. Ezt meg is tettük, a szomszédok - Szlovákia kivételével - az alapelvekkel egyetértettek. És így készült el a normaszöveg szakmai tervezete, ezt megküldtük a parlamenti pártoknak. Ön téved, képviselő úr, mi nem hoztuk nyilvánosságra mielőtt önök megkapták, a dolog fordítva áll: önök megkapták, és nyilvánosságra hozták a véleményüket. Ön még nemzetközi rendezvényen is felszólalt ez ellen a tervezet ellen ahelyett, hogy a kormánnyal folytatott volna konzultációkat. Tehát nem mi, önök hozták nyilvánosságra a törvényt - egyébként kicsit olyan, mint a jereváni rádió viccei.
A határon túli szervezetek többsége kisebb módosításokkal elfogadhatónak tartotta a szakmai tervezetet, azóta ezeket az egyeztetéseket le is folytattuk. Mindössze egy kérdésben van már csak véleménykülönbség, ezt is jó, ha tudja. Az európai intézmények pedig azt mondták, hogy ebben a formában ez összhangban van az európai elvárásokkal, előírásokkal.
Ami a konkrét kifogásokat illeti, talán azt is adhatnánk ennek címnek, hogy önök miért szédítik, miért kábítják, miért riogatják a határon túli magyarokat olyan dolgokkal, amelyek nincsenek a törvénytervezetben. Nem akarjuk elvenni a határon túli magyarok jogát attól, hogy a magyar nemzethez tartozónak vallják magukat. Nézze meg talán a preambulum (6) bekezdésének erre vonatkozó megfogalmazását!
Az Európai Unióban nem lesz szükség státustörvényre, arra szerintem sehol nincs szükség, kedvezménytörvényre igen, és az meg is marad, éppen azért tudjuk megőrizni, mert összhangba hoztuk az európai elvárásokkal. Nem nyirbáltuk meg a Magyarország területén nyújtandó kedvezményeket, nem akarjuk megszüntetni annak lehetőségét, hogy a családokhoz eljussanak a támogatások, így az oktatási-nevelési támogatás is. Az egyének ezt a társadalmi szervezetektől (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nem lesz gázáremelés!), iskoláktól igényelhetik, ahogy ebben egyébként a határon túli szervezetekkel egyetértésben meg is állapodtunk. A rendszer így demokratikus, átlátható és áttekinthető.
Ha a kedvezménytörvénynek az lenne a célja, hogy bosszantsa a szomszédos országok kormányait és az európai intézményeket, ennek ez nem felel meg. Ha az a célja, hogy segítse a határon túli magyarokat a boldogulásukban és magyarságuk megőrzésében, ennek ez a törvénytervezet maradéktalanul megfelel.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps az MSZP soraiban. - Szórványos taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir