NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Az ön minisztériuma elkészítette a státustörvény módosításának a tervezetét, amit azonban nem nevezhetünk másnak, mint antistátustörvénynek.
Először is, az eljárásról kell megállapítanunk, hogy nélkülözte az elemi korrektséget. A 2002. novemberi MÁÉRT-ülésen született egy közösen, önök által is elfogadott álláspont, az önök által elkészített módosítástervezet azonban alapvetően eltér ettől. Mégsem keresték meg a nyilvánosságra hozatal előtt sem a határon túli magyar szervezeteket, sem az ellenzéket, ellenben levele tanúsága szerint megtárgyalták a szomszédos országok kormányaival és az Unió Bizottságával.
Miniszter Úr! Az alapszerződéshez hasonlóan megint a határon túli magyarok feje felett akarnak dönteni őróluk.
Az idő rövidsége nem engedi, hogy a módosítástervezet minden részletére kitérjek, engedjen meg néhány kérdést. Melyik uniós jogszabály tiltja az identitás szabad megválasztását, amely alapján a kormány el akarja venni a határon túli magyaroknak azt a jogát, hogy az egységes magyar nemzethez tartozónak vallhassák magukat?
Mi alapján gondolja, hogy az Európai Unióban nem lesz szükség a státustörvényre: Hiszen az ön által meghirdetett hét pont, illetve az erre épülő kormányrendelet azt célozza, hogy az Unió állampolgáraira ne vonatkozhasson a státustörvény.
Harmadszor: miért nyirbálja meg a kormány a Magyarország területén nyújtandó kedvezményeket, amelyeket soha, sehol, senki nem kifogásolt a nemzetközi tényezők közül?
Negyedszer: miért akarja a kormány megszüntetni azt a lehetőséget, hogy a családokhoz jussanak el a támogatások, így például a húszezer forintos oktatási-nevelési támogatás, hogy azok így valóban az egyének szülőföldön való megmaradását szolgálhassák?
Ötödször: miért akarja a kormány a magyar kultúra területére szűkíteni a kedvezményeket és támogatásokat, ezáltal elvenni a határon túli magyar orvosoktól, mérnököktől, jogászoktól, közgazdászoktól azt a lehetőséget, hogy a felsőfokú tanulmányaikat Magyarország támogassa, hiszen ez ma létező gyakorlat?
Hatodszor: nem tart-e attól, hogy a jogalanyiság, azaz a kedvezményes elbánás kiterjesztése a többségi nemzethez tartozókra nem fér bele a határon túli magyarokról szóló törvénybe, és feszültséget kelthet szomszédaink viszonylatában?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir