MOLNÁR GYULA

Full text search

MOLNÁR GYULA
MOLNÁR GYULA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elnézést kérek, hogy a késői pillanatban szólok, de azt hiszem, annyi érdekes dolog hangzott el, hogy röviden szeretnék reagálni. Bár mondatnám, hogy még mindig nehezen találom a szavakat a megható hozzászólás után, amit a Fidesz vezérszónoka tett. Sokkal hitelesebb lett volna, ha az első két percben nem azzal töltötte volna az idejét, hogy ugyan nagyon árnyaltan és nagyon szép szavakkal, de mégis csak a Házban a régi szellemet próbálta meg felidézni.
Nos, mi is a valóságos helyzet? Ezt nagyon fontos mindenkinek érteni, és ebben a Házban nekünk is rögzíteni: nagyon kerekek és igaznak tűnőek azok a gondolatok, amelyek a metróért aggódnak, de valójában az van a hátterében, hogy önök is felismerték, hogy súlyos tévedés volt, nagyon súlyos tévedés volt az, hogy (Közbeszólás az ellenzék padsoraiból.) ezt a metrót akkor nem hagyták saját útján megépülni. Ma valóban az lenne a helyzet, ahogyan az MSZP vezérszónoka elmondta: közel lennék ahhoz a pillanathoz, amikor már szerelvények haladnak azon a metrón, és nem arról kellene vitatkoznunk, hogy 4-es metró, milyen ütemben, milyen finanszírozásban, hanem arról szólhatnánk, hogy 5-ös metró, mikor, milyen ütemezésben, milyen finanszírozásban.
A másik, amire szeretnék reagálni: nem hiszem, hogy bárki ebben a parlamentben lebecsüli a Pénzügyminisztérium apparátusát, és nem is hiszem, hogy ez szerencsés lenne, nem hiszem, hogy négy év kormányzás után ezt bárki meg merné tenni. Higgye el, s ezt pontosan tudja Deutsch Tamás is, ők a 70 százalékot mindig úgy szokták számolni, hogy a PM számára kedvező 70 százalék legyen. Itt arról van szó, amit ő is tud, hogy a felszíni munkálatok 50 százalékos pénze is szerepel abban a 154 milliárdban.
Nagyon szeretnénk mi is, ha egyben lehetne a metró egészéről dönteni, de mégis a pénzügyi korlát szigorú. Ezért fontosnak tartom azt rögzíteni, amit az előterjesztés indoklásában hallhattak, amit főpolgármester úr a bejelentés kapcsán elmondott, hogy 2005-ben a döntés a folytatásról meg fog születni.
Bármilyen módon a nyomvonalvita, vagy bármilyen módon az a vita, amelyik arról szólna, hogy a 2-es metró meghosszabbítása a Keletitől a Bosnyák térig, vagy a 3-as metró meghosszabbítása a Kálvin tértől a virágpiacig, ez nem szól másról, mint arról, hogy valaki nem akar, nem most, vagy nem így akar metrót. Tehát mindenfajta nyomvonalvita, mindenfajta vita - amelyik az építés eljárásáról szól, meggyőződésem - hátterében az húzódik meg, hogy valaki nem most, vagy nem ilyen formában akar metrót.
Nem is akarok belemenni abba a technológiai kérdésbe, hogyan, miképpen fog a Kálvin térre majd visszafordulni az a metró, vagy hogyan, miképpen fog a Keletinél visszafordulni az a metró. Azzal teljesen egyetértek, és így kell majd az engedélyeket megkérni, hogy mindkét irányban nyitott lehessen a metró, tehát mindkét irányban a folytatás esélyét és lehetőségét a metróberuházás megteremthesse.
Szeretnék röviden reagálni Csapody képviselőtársam gondolatára, aki közben úgy döntött, hogy távozik. A XI. kerületi önkormányzat az elmúlt 4-6 esztendőben 5 rendeletben és 2 határozatban foglalkozott a 4-es metró ügyével. Mindegyik határozat, mindegyik rendelet arról szól, hogy legyen metró. Függetlenül attól, hogy a XI. kerület érdeke adott pillanatban mi, mindegyik rendelet vagy mindegyik határozat úgy kezdődik, hogy a metrót támogató módon foglal állást a képviselő-testület. Ezért tartom azt most fontosnak és ezért tudom jó szívvel támogatni ezt a törvényjavaslatot, mert ebből az következik, hogy lesz a következő években metróberuházás, és reményeink szerint néhány év múlva általunk is belátható időn belül a metró közlekedni fog.
Nagyon fontosnak tartom mindazon aggodalmakat, amelyek megfogalmazódnak a nyomvonal kapcsán, a hőforrás kapcsán, a lágymányosi terület kapcsán, bármilyen terület kapcsán, de az a kérésem, hogy most a metró sorsáról döntsünk, a finanszírozás módjáról döntsünk, és hagyjuk meg mindezeket azon hatóságoknak, amelyek ehhez sokkal, de sokkal jobban értenek, és nyilvánvalóan a szükséges lépéseket meg fogják tenni.
(0.20)
Tehát magam is azzal szeretném befejezni, hogy kérem önöket, fontolják meg azt, hogy ebben a szakaszban szükséges-e sokkal kevésbé megalapozott módosító indítványokkal napi politikai pozíciókat szerezni, avagy sokkal fontosabb támogatni az előterjesztést. Én is azt mondom, amit Gy. Németh Erzsébet mondott, hogy most már lassan kezdjünk hozzá a metró fúrásához, az alagút fúrásához, és ne a metróügy fúrásához.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir