BALLA MIHÁLY

Full text search

BALLA MIHÁLY
BALLA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Vendégeink! Az államtitkár úr által elmondottakhoz egy gondolat jutott eszembe: amikor 1994-ben a szocialisták azt mondták, hogy Magyarország akkor lesz a NATO tagja, ha Észtországtól Albániáig bővül a szövetség. Én úgy gondolom, ez a bővülés már folyamatban van, és Magyarország 1999 óta tagja ennek a szövetségnek.
A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség NATO-csatlakozásunk óta a nyitott ajtók politikájának híveként már a bővülő NATO-ban gondolkodott, hiszen már akkor is szó volt több ország akkori csatlakozásáról. Tettük ezt annak érdekében, hogy Magyarország, miután tagjává vált a szövetségnek, NATO-szigetországként végezte szövetségesi feladatait. A bővítést követően, ha Európa biztonságpolitikai térképére nézünk majd, akkor azt láthatjuk, hogy egy összefüggő biztonságpolitikai háló jön létre az euro-atlanti térségben. Ez nagy felelősség is, hiszen célunk, hogy hazánk egy stabil, az előző hónapok eseményei ellenére egy egységes euro-atlanti kapcsolatrendszerben legyen érdekelt.
Tisztelt Ház! A múlt hét végén, illetve a múlt hét elején zajlott Prágában a NATO parlamenti közgyűlés tavaszi ülésszaka, ahol több képviselőtársunkkal részt vettünk. Ott minden jelenlévő egységesen kiállt a bővítés mellett. Reméljük, hogy ez az egység a bővítést követően is, amikor 19 tagország helyett már 26 lesz, továbbra is megmarad. Egyúttal reméljük, hogy a NATO politikai értékközösségének megvalósulása lehetőségeket jelent a szomszédos NATO-tagjelölt országokban élő, határon túli magyarjaink számára is.
(19.20)
Mindezeket összegezve, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség támogatja az országgyűlési határozatot, Szlovénia, Lettország, Litvánia, Észtország, Szlovákia, Románia és Bulgária ratifikációjáról és a csatlakozásuk tárgyában létrehozott jegyzőkönyvek megerősítéséről szóló határozati javaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir