MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE, az SZDSZ képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Örülök annak, hogy végre sor kerülhetett erre a parlamenti aktusra. Örülök annak, hogy ismét visszatérni látszik az a régi konszenzusszellem, amelyik legfontosabb nemzeti kérdéseinkben mindig is uralkodott. Emlékeztetni szeretném önöket arra, hogy összpárti egyeztetések és konszenzus vezetett az első biztonságpolitikai alapelv megszületéséhez, ugyancsak így sikerült a honvédelmi alapelveket, a honvédelmi törvényt és a biztonságpolitikánkkal kapcsolatos valamennyi fontos iratot szinte egyhangú szavazással megalkotni. Ugyancsak egyhangú döntéssel vállaltuk fel az Észak-atlanti Szövetségbe való belépésünket, és az ottani szövetségesi feladataink végrehajtását.
Bármelyik kormányzat volt is hatalmon, ezt a kérdést mindig konszenzussal, nemzeti konszenzussal kezelte. A múlt héten megtartott egyeztetésen sikerült egy olyan közös normaszöveget találni, amelyet valamennyi parlamenti párt a magáénak tudhat, és a magáénak fogadhat el. Úgy gondolom, rendkívül fontos, hogy a globális erőfeszítésekben részt vegyünk, ami a békét, a terrorizmus visszaszorítását szolgálja. Szeptember 11-e nemcsak az Amerikai Egyesült Államok népe ellen irányult, hanem az egész emberi civilizáció ellen. (Folyamatos zaj.) Mindannyian érdekeltek vagyunk abban, hogy a terrorizmus visszaszorítassék, és érdekeltek vagyunk abban, hogy az emberi jogokat ne kelljen korlátozni. Mert az a dilemma, hogy az országok, a demokratikus országok kénytelenek-e az emberi jogokat saját országaikban korlátozni, vagy pedig abban a néhány országban, amely táplálja a terrorizmust, és hátteréül szolgál, azokban rendet teremteni. Érdekeltek vagyunk abban, hogy az iraki nép végre a hosszú elnyomás után élhessen, békében élhessen, hogy végre a kisgyerekek élelmet kapjanak, a betegek gyógyszereket kapjanak, és a rendes, civilizált élet meginduljon Irak területén.
Éppen ezért a Szabad Demokraták Szövetsége fontosnak tartja, hogy részt vegyünk ebben az akcióban, különösen azután, hogy az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa határozatában erre felhívta a tagországokat, és segítséget kért tőlük, de úgy gondoljuk, hogy mindenképpen érdekeltek vagyunk ebben.
A Szabad Demokraták Szövetsége nagyon régóta szorgalmazta az önkéntes hivatásos hadsereg létrehozását. Úgy gondoljuk, hogy ennek a most formálódó önkéntes, hivatásos hadseregnek fontos próbatétele lehet, hogy az ország erejéhez képest részt vesz az iraki békefenntartó és humanitárius, stabilizáló akciókban. Az is fontos, ahogy a miniszter elmondta, hogy a honvédségünk, amely megindult a hivatásos lét felé, megfelelő gyakorlatot szerezzen, és ne csak segítsen, hanem össze is kovácsolódjék, és az együttműködés a többi NATO-országgal, illetve ebben a segítő koalícióban részt vevő országgal jól működjön.
A Szabad Demokraták Szövetsége tehát üdvözli és támogatja az országgyűlési határozati javaslatot, és ezen túlmenően a Szabad Demokraták Szövetsége támogat minden olyan erőfeszítést, amely az alkotmányos rendelkezéseknek a rendbehozatalára irányul. Itt is szeretném elmondani, hogy részt veszünk az alkotmánymódosítás előkészítésében, és ezzel a Magyar Köztársaság alkotmányos rendje, hasonlóképpen a többi NATO-országhoz, megfelelő garanciák mellett, a kívánt rugalmassággal és a kívánt aktivitással a jövőben eleget tud majd tenni szövetségesi kötelezettségeinek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir