DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Valóban, most nem a státustörvény érdeméről beszélünk, hiszen ha azt a parlament napirendre tűzi, a Szabad Demokraták Szövetsége el fogja mondani az álláspontját a módosítással kapcsolatban. Most arról beszélünk, hogy milyen keretben tárgyalja a parlament ezt a törvénymódosítást, milyen érvek merülnek fel amellett, hogy az ellenzék fogadja el a kormány javaslatát.
Engedje meg, elnök úr, hogy visszatérjek Németh Zsolt képviselő úr okfejtésére vagy érvelésére. Mi éveken keresztül azt hallottuk a Fidesztől, hogy tisztelt képviselőtársak, tisztelt pártok, mielőtt a határon túli magyarság kérdésében hozunk egy döntést, hallgassuk meg a határon túli magyarság szervezeteit, az ő képviselőt, és amit ők mondanak, azt kövessük. Megmondom őszintén, én ezt nem osztottam minden tekintetben, mert úgy érzem, a magyar politika fenntarthatja a saját mozgásterét és dönthet másképp, de a Fidesz ezt mondta. A Fidesz azt a követelményt állította a magyar politika elé, ha a határon túli szervezetek valamit mondanak, azt nekünk kutya kötelességünk teljesíteni.
Mondta ezt a Fidesz addig, amíg kormányon volt. És most, amikor a határon túli szervezetek mást mondanak, amikor olyat mondanak, ami a Fidesznek nem tetszik, amikor a határon túli magyarság 95-98 százalékát képviselő szervezetek azt mondják, hogy nekik jó ez a csomag, akkor a Fidesz azt mondja, hogy nem ér a nevem, visszavonom, amit korábban mondtam, én, Fidesz, ellene megyek mindennek. Én ezt, tisztelt képviselőtársaim, nem tudom elfogadni. Ha a Fidesz akkor hivatkozhatott arra, hogy kövessük a határon túli magyarok állásfoglalását, akkor ma a Fidesznek kutya kötelessége lenne ezt a csomagot megszavazni.
Tisztelt Képviselőtársaim! A státustörvény abban a formájában, ahogy azt Orbán Viktor kormánya előkészítette és a parlamenttel elfogadtatta, megbukott. Aki ezt nem ismerné el, az gondoljon arra, hogy maga a Fidesz-kormány regnálásának a vége felé maga is elkészített egy csomagot annak a törvénynek a módosítására. Vajon miért tette volna, ha nem kellett volna, hogy beismerje, az a törvény abban a formában, ahogy annak idején meghozták, nem volt tartható. Szerencsére azonban a Fidesz-kormány megbukott, és így nem állt módjában, hogy azt a csomagot hozza a parlament elé. Most azonban ez a koalíció, tisztelt Németh képviselő úr - nem egy baloldali kormány, hanem egy szocialista-liberális koalíció -, ezt a kérdést helyre fogja hozni. (Nagy zaj. Horn Gábor (SZDSZ): Mit bőgsz, te, vadbarom? Valamikor még te is ezt mondtad magadról. Szégyelld magad!)
Tisztelt Országgyűlés! Rátérnék arra a kérdésre, hogy milyen keretek között kellene a parlamentnek ezt a törvényjavaslatot tárgyalnia. Szeretném önök előtt nyilvánossá tenni, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége, miközben támogatja a csomagot - noha jobbat is el tudott volna képzelni, de hát belekényszerültünk egy helyzetbe a Fidesz-törvény nyomán -, nem tud elképzelni semmilyen olyan tárgyalási keretet, amely a Fidesztől - mondjanak bármilyen csacsiságot is - elvenné a szót, és nem tenné lehetővé tisztelt fideszes képviselőtársaimnak, hogy mondják, amiket gondolnak, vagy még azt mondják, amiket nem gondolnak. A parlament arra való, hogy mindegyik parlamenti frakció mondja el a véleményét. Tisztelt Képviselőtársaim! Olyan javaslatot tettünk le a parlament asztalára, amely lehetővé teszi mindegyik frakciónak, közte a Fidesz-frakciónak is, hogy amennyi gondolata csak van erről a törvényjavaslatról, azt mind mondja el a Ház előtt.
Mi azonban azért javasoltuk azt, hogy a parlament még júniusban el tudja fogadni ezt a módosító csomagot, mert, tisztelt képviselőtársaim - amint arra Németh Zsolt is felhívta a figyelmet -, június végén az Európa Tanácsban döntés fog születni a státustörvényről. Nem mindegy, tisztelt képviselőtársaim, hogy milyen törvényről fog az Európa Tanács döntést hozni. Én e tekintetben osztom azt az ellenzéki kritikát, hogy a csomagot korábban kellett volna a parlament elé hozni. Megjegyzem, nagyon komplikált, sok mindenkivel kellett egyeztetni a törvényjavaslatról, de valóban jobb lett volna, ha így lett volna. Azonban a négypárti tárgyalásokon, a MÁÉRT keretében rengeteget beszéltünk erről a törvényről. A parlament előtt a Fidesznek minden lehetősége meglesz, hogy kifejtse minden aggályát a törvényjavaslattal kapcsolatban. Ők azt nem akarják, hogy ameddig az Európa Tanács parlamenti közgyűlése állást fog foglalni a törvényről, addig el tudjuk fogadni azt a módosító javaslatot, amely megteremti annak a lehetőségét, hogy a szomszédainkkal kibéküljünk, az európai intézményeket magunk mögé állítsuk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az a törvény, amelyet önök elfogadtak, Magyarországot összeugrasztotta szinte minden szomszédjával, és velünk szembeállított minden egyes európai intézményt. Júniusban az Európa Tanács parlamenti közgyűlése ki fogja mondani, hogy a státustörvény abban a formájában rossz volt, nem volt európai, diszkriminatív volt, provokatív volt, Magyarország és a szomszédos országok között konfliktust gerjesztett, s mint ilyen, még a határon túli magyarságnak sem használt.
Úgy gondolom, tisztelt képviselőtársaim, nem mindegy, hogy meg tudjuk-e mondani az Európa Tanácsnak, hogy a Fidesz-kormány valamit elrontott, de mi ezt helyrehoztuk, és amikor az Európa Tanács véleményt nyilvánít erről a törvényről, akkor azt tudjuk mondani, hogy ez nem Magyarország törvénye már, hanem az Orbán-kormány törvénye. A Fidesz azt akarja elérni, hogy amikor a törvényt elmarasztalják, akkor ne az Orbán-kormányt, hanem Magyarország egészét marasztalják el. Ez, tisztelt képviselőtársaim, nem lenne helyes. Úgy gondolom, az a törvény, amelyik megbukott, amelyik rossz volt, az Orbán-kormánynak volt a törvénye, és az a törvény, amit most meghozni készülünk, egy európai szintű törvény lesz, amely méltó lesz arra, hogy előbb-utóbb a szomszéd kormányok is támogassák, és már most méltó lesz arra, hogy minden európai intézmény mögénk álljon. Ez tehát a dolog tétje.
Ahhoz kérjük a parlament egyetértését, hogy meg tudjuk mondani a világnak, képesek vagyunk a korrekciókra, képesek vagyunk a korábbi kormány hibáinak a kijavítására, és amikor elmarasztalnak egy törvényt, akkor ne Magyarországot marasztalják el, hanem csak önöket, akik azt a rossz törvényt meghozták.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir