DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Magyarországon a vállalkozások 99,8 százaléka mikro, kis és közepes méretű. A kis- és közepes vállalkozások biztosítják a munkahelyek mintegy 70 százalékát, adják a nettó árbevétel több mint 50 százalékát, s 40 százalék körüli értéket mutat a kkv-k által biztosított hozzáadott érték is.
A gazdasági trendek is e szektor növekvő jelentőségét tanúsítják, például a nagyvállalati foglalkoztatás csökkenése mellett a kis- és középvállalkozások foglalkoztatási szintje kismértékben ugyan, de növekszik. A szükségestől messze elmaradva, de évről évre növekszik exportteljesítményük is.
A kis- és középvállalkozások gazdasági-társadalmi jelentőségét, fontosságát szavakban, deklarációkban, ünnepi és kevésbé ünnepi beszédekben a kormányfő s ön, miniszter úr, minden lehetséges és lehetetlen helyen felemlíti. A virtuális elismerés és támogatás rendben is lenne. A baj az, hogy a délibáb mögötti valóság kiábrándítóan üres. Azt megértem, hogy annak ellenére, hogy többször jeleztük, gondok lesznek a kis- és közepes vállalkozásokkal, önök mindig erőből, kormányzati arroganciával lenyomták javaslatainkat. Az azonban érthetetlen, hogy miért nem veszik figyelembe például a kamarák véleményét, miért nem figyelnek fel az intő jelekre, amelyek már a különböző sajtókban is megjelentek. Vegyünk néhány konkrét példát!
Népszabadság, 2003. május 10. “Látszatsegítség kisvállalkozóknak. Az új programok közül kettő még nem is működik. A látványosan meghirdetett kormányzati programok ellenére a kis- és közepes vállalkozások zöme állami segítség nélkül marad.” A Magyar Nemzet 2003. május 16-án idézi Wolfram Kleint, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető elnökségi tagját: “A Smart Hungary programra kitérve megjegyezte, nem áttekinthető, kevés benne a konkrét támogató ajánlat kis- és közepes vállalatok számára.” A Világgazdaság 2003. május 15-én hírt ad arról, hogy korlátozhatják vagy teljesen meg is szüntethetik a kis- és közepes vállalkozásoknak eddig nyújtott forgóeszköz-hiteleket és kölcsönöket.
Tisztelt Miniszter Úr! Nem volt, s remélem, ma sincs vita közöttünk, hogy az Unióhoz történt csatlakozás egyik legfontosabb kérdése a sok százezer kis- és közepes vállalkozás versenyképességének, tőkeerejének növelése. A szellemi tőke mellett elérhető forgóeszközre is szükség van.
Kérdezem miniszter urat, kívánja-e cáfolni a példaként felemlített, de konkrét sajtócikkek igazságtartalmát. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Kérdezem: milyen elérhető valós programokkal kívánja a kormány elősegíteni a háromnegyed millió magyar kisvállalkozás uniós csatlakozását? Köszönöm a türelmét, elnök úr. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir