DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A termőföld más célú hasznosításával kapcsolatos feltételrendszer az elmúlt tíz esztendőben valóban több alkalommal változott. A földtörvény 1994-es elfogadását követően annak 52. § (3) bekezdésének e) pontja értelmében nem kellett földvédelmi járulékot fizetni akkor, ha a termőföldet engedély alapján belterületi lakóterület vagy közterület céljára használták fel. Ennek a rendelkezésnek az indoka a magánerős építések támogatása, illetve az önkormányzati területrendezés volt.
A földhivatalok jelzései alapján azonban ez a rendelkezés kedvezőtlen hatásokkal is együtt járt, ami abban nyilvánult meg, hogy az önkormányzatok a belterület bővítése során nem vették figyelembe a termőföld védelmét minden esetben, indokolatlan nagyságú külterületi földeket vontak belterületbe, és sajnos sok esetben nem voltak tekintettel arra, hogy a leggyengébb minőségű földeket, amelyek mezőgazdasági használatra kevésbé alkalmasak, minősítsék át belterületté. Azt is meg kell jegyeznem természetesen, hogy a lakásokat ez után már legtöbb esetben vállalkozók építették, és sajnos a lakásvásárlók keveset profitáltak ebből az engedményből, hiszen piaci árakon adták tovább nekik a lehetőséget. Tény az is, hogy a telekárak alakulása miatt egy átlagos építési telket terhelő földjáradék összege átlagosan 50 ezer forint nagyságrendű volt, tehát ha figyelembe vesszük, hogy mennyiért lehetett a telket megvásárolni, akkor ez meglehetősen kis összegnek minősül.
Az Orbán-kormány hol szorított, hol engedett ezen a téren, hiszen ha megnézzük azt a jogszabályi rendelkezést, amely az épített környezet átalakítására és védelmére vonatkozott - ez a '97. évi LXXVIII. törvény, amelyet '99-ben módosított a CXV. törvénnyel - , ez 2000. március 1-jétől hatályon kívül helyezte ezt a kedvezményt, tehát eltörölte az építtetők és az önkormányzatok kedvezményét. Majd a kedvezőtlen hatásokat figyelembe véve ismét módosítást eszközölt ezen a jogszabályon: a 2001. évi CXVII. törvény újból módosította. A jelenleg is hatályos rendelkezés szerint a törvény 52. § (3) bekezdés k) pontja értelmében ugyan nem kell földvédelmi járulékot fizetni abban az esetben, ha valaki saját célra történő lakásépítésre vagy önkormányzati bérlakás építésére veszi igénybe a területet, de ez a mentesség nem vonatkozik a balatoni kiemelt üdülőkörzetre, illetve a fővárosi agglomerációra, amivel magam sem értek egyet, hiszen csaknem félszáz település tartozik ide, és nem nagyon látom a védelem értelmét Budapesttől távol eső területeken. A termőföld saját célra történő lakásépítésre való igénybevétele tekintetében járulékmentesen használható fel a földhivatal engedélye alapján és ennek megfelelően, tehát csak abban az esetben, ha valaki saját célra építi a lakóépületet.
Valóban ellentmondásosak ezek a rendelkezések, de folyamatban van a termőföldről szóló törvény felülvizsgálata, amelynek keretében a más célú hasznosítás során nyújtott kedvezmények köre is felülvizsgálható. Ennek során (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a képviselő úr interpellációjában foglaltakat is meg fogjuk vizsgálni, tehát azt tudom mondani, hogy van lehetőség a változtatásra. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir