DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a figyelemfelhívást, bár az elmúlt héten magam jártam Kecskeméten, az ön vidékén, és az alföldi borrégió vezetőivel tárgyaltam a tekintetben, hogy milyen károk vannak, és mit lehet tenni az ügy érdekében.
Az előzetes kárbejelentés megtörtént, és mint a képviselő úr is értesült róla, az elmúlt hónapban újabb pontosított, előzetes kárfelmérést rendeltünk el, amelyre egy nagyon pontos metodikát adtunk ki annak érdekében, hogy ha sor kerül kártérítésre, akkor ténylegesen azok az emberek jussanak pénzhez, akik valóban kárt szenvedtek. Ez a felmérés június 6-ával fejeződik be, és akkor lesz már egy közelebbi képünk a károk mértékét illetően.
Az államtitkár úr mentségére azért hadd mondjam azt el, hogy a 2002. évi tapasztalatok diktálták a számunkra, hogy itt alaposabban utána kell nézni a dolgoknak, hiszen az elmúlt év tavaszán, mint ahogy ön említette, akkor is a tavaszi fagyok miatt, és esetleg a téli fagyok miatt is nagyon jelentős terméskiesés volt. Szeretném elmondani a képviselő úrnak, hogy pontosan kétszer akkora kárt regisztráltak az előzetes felmérések során, mint amit a tényleges termés betakarítása után bejelentettek, és amelyért kártérítést fizettünk. Ez azt jelenti, hogy valóban nagy a bizonytalanság az előzetes felmérések kapcsán, és csodálatos a természet, és sok esetben korrigálni tudja önmagát.
Az Alföldön valóban komoly fagykárok vannak, elsősorban a csonthéjas ültetvényekben és a szőlőben. A képviselő úr azt kérdezi, hogy mekkora a pénzalapunk e tekintetben. Őszintén megmondom: a költségvetésben nincs erre elkülönített pénz. Nyilvánvalóan a felmérést azért végezzük, hogy különböző helyekről való átcsoportosítással valamilyen mértékű kártérítést tudjunk adni. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir