DR. MAGYAR BÁLINT

Full text search

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT oktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Önök most egy sajátos kísérlet tanúi is lehettek: bátran merem állítani, a demagógia nem fáj, ugyanis, ha fájna, akkor képviselőtársam biztosan nem tudta volna nyögések nélkül végigmondani az interpellációját. (Derültség a kormánypártok soraiban. - Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Az az elgondolás, amit leír, miszerint a pedagógusok gyakorlatilag saját erejükből finanszírozzák a béremelést, ez egy Nobel-díj gyanús gondolat, még ki kellene dolgozni. Ezzel szemben a valóság egészen más, hiszen erről ma már beszéltem önöknek, oda lehetett volna figyelni: ha összehasonlítja azt, képviselőtársam, hogy az oktatási ágazat keresetei hogyan viszonyulnak a nemzetgazdasági átlaghoz, akkor azt láthatja, hogy az elmúlt évhez képest jelentős változás történt, 106 ezer forintról - a 2002-es januári és márciusi havi átlagot mondom - az oktatásban dolgozók bére, keresete 159 ezer forintra növekedett, messze meghaladja jelenleg a nemzetgazdasági kereset átlagát.
Természetesen, pedagógusoktól bért megvonni nem lehet, törvény biztosítja számukra. Illetményeket tőlük elvonni nem lehet, törvény biztosítja számukra, ezt ki kell fizetni, tehát ez jár nekik. Erről a pedagógusok ne mondjanak le, azok, akik iskolákban tanítanak, nyugodtan kérhetik ezeket a juttatásokat.
Miből is fedezhették ezt az önkormányzatok? Egyrészt a normatívák jelentős növeléséből, másrészt vannak olyan hátrahagyott jövedelmek, amelyek az önkormányzatok számára szintén pluszforrásokat biztosítanak. Ugyanakkor természetesen vannak olyan önkormányzatok, amelyek ezekkel a hátrahagyott jövedelmekkel – az szja növekménye vagy más ilyen jövedelmek - rendelkezni megfelelő mértékben nem tudnak. Ezek számára hozta létre a kormány azt a hárommilliárd forintos alapot, amellyel többek között a pedagógusbéreket, a közalkalmazotti bérek keretében, ki lehet egészíteni.
Ennek az évnek a tapasztalatai meg fogják mutatni, hogy az önkormányzati finanszírozási rendszerben, adott esetben a jövő évi költségvetésben milyen változásokat kell létrehozni ahhoz, hogy biztonsággal teljesíthetőek legyenek azok a kötelezettségek, amelyeket különböző törvények többek között a pedagógusbérek teljesítésére is előírnak. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir