RÓZSA ENDRE

Full text search

RÓZSA ENDRE
RÓZSA ENDRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Nyílt levélben fordult az oktatási és tudományos bizottsághoz tizennyolc gimnázium vezetője. Az intézményvezetők úgy vélik, hogy a tanulók túlterheltsége miatt bevezetendő óraszámcsökkentés ellehetetleníti az emelt szintű oktatást. A költségvetési törvény érve alatt (Sic!) módosított közoktatási törvény 2003 szeptemberétől 10 százalékkal csökkenti az óraszámot. A szabályozás az iskolák ötödik-kilencedik évfolyamát érinti a következő tanévtől. A Gimnáziumok Országos Szövetségének elnöke aggódik az óraszámcsökkentés miatt. Szerinte a bevezetéssel az iskolák elesnek attól az időtől, amelyet eddig tehetséggondozásra fordítottak, és nem lesz lehetőségük speciális tantárgyi oktatásra, a kiemelkedően tehetséges tanulókkal való foglalkozásra.
Az aláíró tizennyolc gimnázium véleménye szerint az emelt óraszámmal meghirdetett osztályokba felvett tanulóknak nem tudják biztosítani a plusz óraszámot. A levél kitér arra, hogy az olyan iskolákat fosztják meg ezzel a több óraszámtól, amelyek a nyelvtanításra és a speciális képzésre fordították ezt az időkeretet. A nyílt levelet aláíró iskolaigazgatók szeretnék, ha a kiemelkedően tehetséges tanulóknak a jövőben is megfelelő szolgáltatást tudnának nyújtani.
Kérdezem államtitkár úrtól, hogy az óraszámcsökkentés miatt hátrányos helyzetű iskolák közé fogjuk-e sorolni később az elit gimnáziumokat. Biztosítható-e a tehetséges tanulók képességfejlesztése az óraszámcsökkentés bevezetése mellett? Ugyanolyan fontosnak tartja-e a felzárkóztatást és a tehetséggondozást? Veszélyben vannak-e a tagozatos iskolák?
Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir