DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER miniszterelnök: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Az elhangzott ígéret valóban egy nagyon lényeges kérdést érint, hiszen ezek sajnos népbetegségek Magyarországon, éppen ezért szemeltük ki olyan lépésnek, amit a következő időszakban meg kell tenni. Az ígéretnél dátumot nem jelöltünk meg, hiszen nem mondhattuk azt, hogy biztosan tudjuk, hogy milyen időpontban lehet ezeket megvalósítani. A szándékot, a törekvést fogalmaztuk meg, és ezt a törekvést ma is tartom. Könnyebb helyzetben lettünk volna - és én nem szeretnék senkit se ezzel most vádolni -, ha az az 50 milliárd forintos hiány nem lett volna az egészségügyi kasszában, a gyógyszerkasszában, amit talált a kormány. Ebben az esetben nyilván gyorsabban lehetett volna megvalósítani. Ennek ellenére is azt tudom mondani, hogy az első lépést a szív- és érgyógyszerek területén meg fogjuk tenni ez év szeptemberében, ami annyit jelent, hogy a támogatást a koleszterinszint-csökkentők esetében 70 százalékról 90 százalékra fogjuk emelni. Ez még nem ingyenes, de azért egyfajta jelzés arra, hogy lényegesen olcsóbbá, elérhetőbbé kívánjuk tenni ezeket a gyógyszereket.
Kiszámoltuk, hogy a teljes ingyenességnek egészében mi a hatása. Ez körülbelül 5 milliárd forint, ezért el kell osszuk az idők során azt, hogy hogyan tudunk lépni. Az első lépés tehát szeptemberben lesz, és 2004-ben, illetve 2005-ben is további lépéseket fogunk tenni egyéb más, legfontosabb, a szívbetegségeket gyógyító vagy legalább is a betegségek súlyos következményeit csökkentő gyógyszerek esetében.
A csontritkulással kapcsolatos gyógyszerek tekintetében azt tettük, hogy bevontuk a támogatott készítmények egy újabb körét ebbe a körbe, ezzel javítottuk annak a lehetőségét, hogy szélesebb körben hozzá lehessen jutni, és emellett bevezetünk 2004-től kezdve egy olyan rendszert, amelyik az alacsony jövedelemmel rendelkező, idősebb emberek számára fokozatosan csökkenti ezeket a terheket, és 2006-ig teljesítjük azt, amit vállaltunk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir