DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES

Full text search

DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES
DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES (Fidesz): Köszönöm szépen, alelnök úr, a szót. Azzal szeretném még kiegészíteni az eddig hallottakat, hogy kritika érte a vitastílusunkat, hogy esetleg túlságosan fővároscentrikus, vagy talán a Fővárosi Önkormányzatban érezzük magunkat. Az egy helyzet, hogy Gy. Németh Erzsébet az MSZP fővárosi frakciójának vezetője, Bőhm dr. az SZDSZ-é, Deutsch úr a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségé - ez az ő nyilatkozataiknak plusztekintélyt és -súlyt kölcsönöz.
Azt gondolom, hogy helyes, ha a fővárosiak megszólalnak ebben a fővárost érintő beruházásban, de mi nem fordultunk el a vidéktől, eszünk ágában sincs, és mindenkit arra kérek és arra kérünk, hogy ne is gondoljon a főváros-vidék szembeállítására ebben az ügyben. Ezért született meg a törvényjavaslat 2. §-ához az a módosító javaslat, hogy az a forrás, amit az állam nyújt támogatásként, nem csökkentheti a vidékfejlesztési feladatok teljesítésére szolgáló állami támogatás keretét. Azaz a fővárosi Fidesz-Magyar Polgári Szövetséget képviselő, igen számos országgyűlési képviselő úgy gondolja, hogy ennek a forrásnak Budapesten hasznos helye van a metró megépítésére, de források vidékről nem kerülhetnek fel, vagy nem kerülhetnek elodázásra, vagy eltörlésre. Ezért kérjük szépen, hogy szíveskedjenek támogatni ezt a módosító javaslatot.
Javasoltunk egy lehetséges másik megoldást is. Arra gondoltunk, hogy egyszerűbb, ha a törvény nevét egyszerűen Budapest 4-es metróvonal megépítésének állami támogatásáról szóló törvényjavaslatnak hívjuk. Ezt azért tesszük, mert szeretnénk segíteni a kormánypárti képviselőknek. Szeretnénk összhangba hozni a törvényjavaslatot a törvényjavaslat indokolásával. Ugyanis az általános indokolás úgy szól, kérem szépen: “A miniszterelnök úr által meghirdetett Európa-tervnek megfelelő törvényjavaslat.” Én nem hiszem, hogy önök szándékosan szeretnék Medgyessy Péter miniszterelnök urat meghazudtolni, hazugságban hagyni, pláne nem vele egyeztetés nélkül őt hátba támadni - de akkor miért javasolnak önök más megnevezést, mint amit az Európa-tervben Medgyessy Péter miniszterelnök úr 2003. február 11-én ismertetett? Gondolom, ez mindenkinek talán nemcsak az irodájában, hanem odahaza is megvan önök közül az olvasólámpa alatt.
Tehát a 10. pontban, az infrastruktúra fejlesztéséért, azt mondja az utolsó mondatában ez az Európa-terv: “A parlament döntését követően még az idén megkezdődik a 4-es metró megépítése.” A miniszterelnök úr nem szakaszolta, nem azt mondta, hogy a Kelenföldi pályaudvartól a Keleti pályaudvarig, hanem azt mondta, hogy az általa ismert 4-es metró. Az általa ismert 4-es metró az, amit az országgyűlési választások kampányában 4-es metrónak hívtunk, amiről Deutsch úr azt mondja, hogy Dél-Buda-Rákospalota. Ehhez képest jön a kormány előterjesztése, és azt a kormányzó pártok támogatják, és hazugságban hagyják a miniszterelnök urat a tekintetben, hogy bocsánatot kérünk, nem arról van szó, csak két pályaudvart kötünk most össze metróval.
Ez azért is furcsa, mert közben ebben az Európa-tervben pontosan le van ám írva, amit Medgyessy úr itt elmondott az Országházban, hogy például az M3-as Görbeházáig épül meg; Nyíregyházáig épül meg 2006-ig az M3-as. Azt mondta, hogy az M30-as 2004-ig Miskolcot éri el, 2006-ig az M35-ös Debrecent, tehát megmondta, hogy mettől meddig megy a dolog. Hogy sikerül-e betartani, azon már csak izgulunk és drukkolunk, hogy így legyen, bár ebben az évben még erről nem láttunk semmit sem.
Tehát kérem szépen, ha azt szeretnénk, hogy a törvényjavaslat és annak indokolása szinkronban legyen, akkor arról van szó, hogy a nevét meg kell változtatni, és azt kell mondani, hogy a Budapest 4-es metrót támogatjuk. Bár tudom, hogy más is van a dolog mögött, nemcsak az, hogy az egyébként gyenge szavahihetőségű miniszterelnök urat önök itt gyakorlatilag meghazudtolják. Az igazság kiderült ma tíz órakor az önkormányzati bizottságban: Csabai Lászlóné képviselőtársunk azt mondta, erre van pénz. Ez a baj, hogy a tavaly tavaszi, a tavaly őszi állítások mögött semmifajta anyagi fedezet nem volt, és Csabai Lászlóné ezt elismerte. Ennek örülünk, köszönjük, ezt talán meg tudjuk érteni, ha majd a pénzügyi részét bemutatják, akkor még hajlandók vagyunk el is fogadni - csak tessenek beismerni, hogy a kampányban önök nem mondtak igazat.
Köszönöm a szót. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir