DR. GYIMESI JÓZSEF

Full text search

DR. GYIMESI JÓZSEF
DR. GYIMESI JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Vas megyei önkormányzat három pályázatot, igényt nyújtott be címzett támogatásra abban a reményben, hogy folytatódik Vas megyében és annak székhelyén, Szombathelyen a művelődési és egészségügyi intézmények felújítása, amely a polgári kormány működése idején, '98-2002 között elkezdődött. Akkor a Vas megyei levéltár és a megyei könyvtár 1-1 milliárd forintos címzett támogatással újjáépült, bővült, és ma a legkorszerűbb közgyűjteményi épületek közé tartozik.
Balsay képviselő úrra visszautalva nyilvánvalóan azoknak az intézményeknek a felújítása is már aktuális volt az előző kormányzati ciklusban, amelyekre most élő igényt nyújtott be a Vas megyei önkormányzat, de igazat kell adni képviselőtársamnak abban, hogy ilyen esetben nem visszafelé kell mutogatni, hanem azt kell mondani, hogy abban a kormányzati ciklusban erre volt lehetőség, erre volt forrás, mérlegelve minden más önkormányzat igényét is. Folytatni kell azért, mert a megyei önkormányzatok saját erőből a fenntartásuk alatt működő intézményeket képtelenek ilyen összegben felújítani, hiszen a működtetésükre is alig van forrás.
A Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Savaria Múzeum épületrekonstrukciójára és raktárkapacitásának bővítésére nyújtott be a Vas megyei önkormányzat igényt. Ennek az összege 1 milliárd 53 millió forint, és ennek a folyósítását, tehát a beruházás megvalósítását az önkormányzat négy évre tervezi, 2006-ig bezárólag.
A megyei művelődési és ifjúsági központ épületrekonstrukciója és bővítése is indokolt, egyébként a polgári kormány működése alatt is már a Vas megyei önkormányzat ezt az igényét benyújtotta, tehát nem kell ezt egy olyan támadásnak gondolni a szocialista-szabad demokrata kormányzat ellen, miként ezt egy szocialista képviselő korábban tette. Akkor a polgári kormány más hasonló igények kielégítésére fordította a forrásokat. Ez egy élő, tehát a korábbi évekről élő, és ebből következően még indokoltabb igénye a megyei önkormányzatnak, 1 milliárd 113 millió forint az igényelt támogatás összege, és ennek a folyósítását, tehát a beruházás ütemezését a megyei önkormányzat három évre tervezi.
A Markusovszky Kórház belgyógyászati tömbjének bővítése és rekonstrukciója ugyancsak egy korábban bejelentett igény már. Akkor a polgári kormány működése alatt - hozzáteszem, a fideszes városvezetés és a fideszes megyei önkormányzati vezetés mellett - erre forrást nem tudtunk találni. Tehát reménykedünk abban, a kormányzati összetételtől függetlenül, hogy ez az önkormányzati igény a jövőben teljesülhet, és erre 4 milliárd 174 millió forintot igényel Vas megye önkormányzata.
Ezeknek az igényeknek az alaposságáról nem itt, az ülésteremben kell meggyőznöm képviselőtársaimat és a kormány igen tisztelt képviselőjét. A pályázatok önmagukban meggyőzőek, és nyilvánvalóan a megyében megválasztott szocialista, szabad demokrata képviselők bővebb információval is ellátták a kormányt, és bízunk abban, hogy talán segítenek a pályázatok pozitív elbírálásában, a módosító javaslatok elfogadása nyomán.
Tudom, hogy egyetlen kormány sincs könnyű helyzetben, amikor a sürgős és sürgősebb, az indokolt és indokoltabb beruházások között kell válogatnia, de azt hiszem, hogy egy korábbi években már benyújtott beruházási igény akkori indokoltságát sem vonta kétségbe a polgári kormány, és annak indokoltsága még inkább fennáll, hiszen az idő múlásával a rekonstrukciók még inkább indokoltabbá válnak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Tehát bízom abban, hogy a módosító javaslatokat befogadja a kormány, és teljesül a Vas megyei önkormányzat várakozása.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir