SÓS TAMÁS

Full text search

SÓS TAMÁS
SÓS TAMÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Mint az iménti hozzászólás is mutatja, egy alaposan előkészített, magas színvonalú előterjesztésről van szó, amely egyrészt megfelel az európai uniós jogharmonizációs követelményeknek, másrészt a magyarországi sajátosságokra is magas színvonalon választ ad. Én öt kérdést szeretnék kiemelni.
Elsőként: úgy gondolom, egy nagyon izgalmas kérdés, a biztosításközvetítői intézményrendszer gyökeres reformja is megfogalmazódik. A tervezet egyik legelőremutatóbb pontja a biztosításközvetítők, ügynökök, brókerek tevékenységének újraszabályozása. A tervezet az Unió nemrég elfogadott közvetítői irányelvével teljes összhangban a hazai piac és fogyasztók számára is kedvezőbb helyzetet teremt, amikor előírja az egységes közvetítői nyilvántartás felállítását, melynek révén az egyes közvetítők pályája követhetővé és kiszámíthatóbbá válik, egyben az eddigieknél magasabb szintű képzettségi követelményeket is támaszt. Ezen túlmenően az úgynevezett független biztosításközvetítők tekintetében - vagyis azok esetében, akik nem a biztosító felelősségvállalása mellett, hanem saját felelősségükre közvetítenek biztosításokat - az általuk az ügyfeleknek okozott károkra egy valóban európai szintű felelősségbiztosítás megkötését, valamint az ügyfelek pénzének elkülönített számlán való kezelését is jelenti.
Az alapvető változásokat hozó szabályok a legteljesebb szakmai konszenzus mellett kerültek rögzítésre. Úgy teremti meg a biztosításközvetítői szakma valódi és megbecsült szakmává válásának alapjait, hogy egyben az ügyfelek, a fogyasztók helyzete és biztonsága jelentős mértékben javul. A tervezet és természetesen az azt előkészítő pénzügyminisztériumi apparátus külön érdeme az, hogy olyan EU-irányelveket sikerült magas színvonalon a törvénybe átültetni, mely a törvény-előkészítés utolsó fázisában került elfogadásra. Éppen ezért nincsen jogalkalmazási gyakorlata a többi uniós tagállamban.
A második, amit szeretnék szóba hozni, a szavatoló tőkekövetelmények EU-s szintre emelése. A biztosítók fizetőképességének, ezen keresztül az ügyfelek biztonságának legfontosabb biztosítéka a biztosítókkal szemben támasztott követelmény, az úgynevezett szavatoló tőke megfelelő szintjének fenntartása. Ennek minimális szintjét, az ugyancsak nemrég elfogadott uniós szabályozással összhangban, számottevően megemeli a tervezet, egyszerre felelve meg az EU harmonizációs és ügyfélvédelmi követelményeinek.
A harmadik gondolat a biztosítási adatvédelem szabályainak kiegészítése. A pénzügyi szolgáltatók által kezelt adatok védelme a pénzügyi szektor minden szereplőjénél, a bankoknál, befektetési szolgáltatóknál, nyugdíjpénztáraknál és természetesen a biztosítóknál is kiemelt jelentőséggel bír. Nem véletlen, hogy az egyes pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó törvények mind részletes szabályokat tartalmaznak bank-, értékpapír-, pénztár- és biztosítási titokról. A tervezet a biztosítási titokra vonatkozó szabályok tekintetében - ez elsősorban az előterjesztők szakmai bátorságát dicséri - jelentős szabályozási előrelépést hoz, mivel szerves egységgé kívánja formálni az adatvédelmi törvény általános és a biztosítási közjogi törvény speciális adatvédelmi szabályait, feloldva ezzel - és egyben példát mutatva a többi pénzügyi szervezet tevékenységét szabályozó törvény számára - a két szabályozás között meglévő ellentmondásokat, s egyben gondoskodva ügyfelek millió adatainak még gondosabb védelméről.
A negyedik, amiről szeretnék szólni, az összevont alapú felügyelet jogi kereteinek megteremtése. Az egyes pénzügyi szolgáltatók - így különösen a bankok, a biztosítók - tulajdonosi összefonódása természetes velejárója az egyre integráltabb pénzügyi szolgáltatásokat követelő piaci folyamatoknak. Ez ugyanakkor természetesen új kihívásokat jelent a felügyelő hatóság és a jogalkotás számára is, hiszen egy sokkal bonyolultabb közgazdasági környezetben kell megteremteniük a biztonságos működés felügyeleti kontrolljának eszközeit.
Ezt az eszközrendszert teremti most meg - egyben többéves hiányt is pótolva - a tervezet az összevont alapú felügyelet EU-konform szabályainak megalkotásával, melynek révén közvetlenül felügyelhetővé válnak a pénzügyi csoportok egyes tagjai közötti ügyletek, s megelőzhetővé az esetlegesen az ügyfelek hátrányára történő pénzátcsoportosítások.
Végül, amiről szeretnék szólni, az egyes pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó szabályok összhangja.
(19.10)
Az egységes pénzügyi felügyeletre tekintettel immár minden pénzügyi szolgáltatóra vonatkozó törvény esetében követelmény a jogalkotó számára ezek összehangolása. Ennek természetesen megvan az a veszélye, hogy az adott pénzügyi szolgáltatói körre valójában nehezen értelmezhető szabályok kerülnek átvételre egyik törvényből a másikba. Ezt a feladatot azonban szakmai szempontból jól oldották meg a törvény-előkészítők, mivel a tervezet úgy hajtja végre ezt az összehangolást, hogy közben a biztosítási szektor sajátosságai maradéktalanul érvényesülnek. Köszönhető ez természetesen annak a koncepciónak is, melynek alapján valamennyi pénzügyi szolgáltató szabályozása egy kézben van a minisztériumon belül.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir