FÖLDESI ZOLTÁN

Full text search

FÖLDESI ZOLTÁN
FÖLDESI ZOLTÁN, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság április 16-ai ülésén megtárgyalta a nyugdíjasok helyzetének és életminőségének javításáról az uniós csatlakozás folyamatában címet viselő, képviselőtársaink által beadott országgyűlési határozati javaslatot. A bizottság tagjai megállapították a vitában, hogy szükségesnek és fontosnak tartják ezt az országgyűlési határozati javaslatot. Komoly vita kísérte a tárgyalást, és 12 támogató, illetve 8 tartózkodó szavazattal támogatjuk ennek az általános vitára való alkalmasságát, illetve az elfogadását.
Érdekes volt, tisztelt képviselőtársaim, az előbbi három bizottság előadóit hallgatni, hiszen volt olyan bizottság, amelyikben az ellenzék is teljesen egyértelműen, 100 százalékban támogatta ezt az előterjesztést; az előbb hallottuk a képviselő urat, miszerint a bizottsági ülésen teljes elutasításban részesült az ellenzék részéről a javaslat; a mi bizottságunkban pedig tartózkodtak az ellenzéki képviselők. Azt gondolom, amiatt lehetett ez, amiről az előbb a képviselő úr szólt, hogy volt egy korábbi előterjesztés, amit a kormánytöbbség leszavazott - ennek bizonyára politikai indokai voltak, mert a mi bizottságunkban is megfogalmazódott, hogy valamennyien fontosnak tartjuk ezt a témát, és nagyon helyénvalónak a kezdeményezést.
Ahogy az előterjesztők nevében Kósáné képviselő asszony az imént a felvezető gondolataiban elmondta, azt gondolom, nemcsak a tavalyi politikai kampányban és nemcsak helyi képviselői munkánkban, hanem valóban az uniós kampány időszakában többet, sokat találkozhattunk idős emberekkel, az idős emberek csoportjaiból álló szervezetek vezetőivel, és valóban megfogalmazódtak ezek a kételyek, elsősorban azon rétegek részéről, akik valóban a koruk miatt, egy átdolgozott életet követően már nincsenek abban a helyzetben, ami a versenyszféra, az aktív dolgozók vagy a fiatalabb korosztály számára a versenyhelyzetben való előrejutást jelenti - ezért üdvözöljük ezt a kezdeményezést.
(15.10)
Egyetért a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság azzal az öt ponttal, amely döntően keretbe foglalja ezt az országgyűlési határozattervezetet, tehát támogatjuk, hogy javasolja a kormánynak az előterjesztés, hogy tekintse át a nyugdíjindexálás mai helyzetét és módját, hogy az minél kedvezőbb legyen az érintett időskorúak részére. Támogatja a bizottságunk, hogy minél szélesebb konszenzus, illetve megegyezés kísérje ezt a kezdeményezést, azt, hogy az Idősügyi Tanáccsal történjen továbbra is a megállapodás adott kormányzati ügyek vagy esetleg törvények módosítását megelőzően ebben a tárgyban. Itt szeretném elmondani, hogy ez azonban nem volt mindig így. Emlékszem, hogy az elmúlt években születtek kormányzati meg parlamenti döntések az érintettek képviseleteinek a megkérdezése nélkül is. Ilyen volt nem egy esetben az időseket képviselő Idősügyi Tanács kihagyása is.
Támogatja a bizottságunk, hogy a legalacsonyabb ellátásban részesülőket fokozatosan emelt összegben részesítse a kormányzat, illetve az előterjesztés nyomán majd a következő törvénymódosítások kapcsán a mindenkori költségvetési szituáció. Képtelenül alacsony nyugdíjak vannak ma az országban. Ez az elmúlt időszakban, az elmúlt évtizedekben kialakult munkaügyi helyzetből fakadóan van így. Ezt én magam is és a bizottság tagjai is elmondták. A mindennapi politikai gyakorlatunkban bizony sok-sok keservvel találkozunk. Nagyon örülök, hogy az előterjesztés erre külön kitér.
Támogatja a bizottságunk, hogy az idősekre vonatkozóan bizonyos életstratégiák kerülnek megfogalmazásra az előterjesztésben. Egy speciális korosztályról van szó. Nagyon örülök vannak, hogy egyre több olyan idős ember van ebben az országban, akik egyrészt a maguk, másrészt a családjuk segítésére még aktívak, tudnak munkát vállalni a nyugdíjuk mellett. A foglalkoztatási bizottság egyébként más előterjesztések kapcsán sokat foglalkozik ezzel a helyzettel, és nagyon örülök, hogy ez bekerült az országgyűlési határozattervezetbe.
Végül támogatja a bizottságunk, hogy az országgyűlési határozati javaslat reményeink szerinti - nyilván az ellenzék és a kormányzat számára megfelelő módosításokat követő - elfogadása után a kormányzat a mindenkori állami éves költségvetésben kiemelten figyeli ezt a területet, hiszen minden határozat, minden törvény annyit ér, amennyit meg tudunk valósítani belőle azon rétegek számára - amit mi is megfogalmaztunk és amivel egyetértünk -, akik ezt az országot felépítették, akik kialakították a mai viszonyokat, és akiknek a munkája nyomán ebben az országban ma olyan gazdaság van, amilyen. Ez a korosztály, ez a réteg, az országnak ez a több milliós lakossága megérdemli, hogy külön figyelmet fordítsunk rá az uniós csatlakozás folyamatában.
A bizottság 12 igen szavazattal és 8 tartózkodással támogatja az országgyűlési határozatot.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir