DR. TÓTH ISTVÁN

Full text search

DR. TÓTH ISTVÁN
DR. TÓTH ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! A járó- és fekvőbeteg-szakellátásban '93-ban bevezetett teljesítményelvű finanszírozás ésszerűbb, költségérzékenyebb gazdálkodásra késztette az intézményeket. Számos alapvető gond azonban a mai napig akadályozza a hatékonyabb működést. A legfontosabbak: a járó- és fekvőbeteg-szakellátás szerkezetének szakmai, területi aránytalanságai, a szakemberhiány, vidéken elsősorban az orvosok, Budapesten, nagyvárosban a nővérek hiányoznak. Alulfinanszírozottság, az egészségügyi kiadások reálértékének csökkenése - erről Gógl képviselőtársam is beszélt.
Az elmaradó átalakulások, pótlások, fejlesztések becsült összegét körülbelül 1000-1500 milliárd közé teszik. Aránytalan, indokolatlan, sokszor presztízsberuházások történtek. Az utóbbi évek szabályozatlan magánosítása pedig az úgynevezett kimazsolázáshoz vezetett, ennek a lényege, hogy a jobban finanszírozott részegységek kivitele a maradók ellehetetlenülésével fenyeget.
A változtatás szükségességét és sürgősségét felismerve a Medgyessy-kormány egy év alatt a következő intézkedéseket tette. Plusz 300 milliárd forintot tett be az ágazatba, a már sokat emlegetett béremelés nemcsak a jövedelem növelésével és a dolgozók megbecsülésével járt, hanem az elvándorlást is megállította. Kórház-konszolidáció, adósságkönnyítés indult, zajlik egymilliárd forintos komfortosítási program, 15 milliárdos műszerfejlesztés kezdődött, rendeződött a gyógyszer- és laborkassza hiánya, a járóbeteg-szabálykönyv egyeztetése, kiadása, megtörtént az egynapos ellátási formák szakmai szabályainak kidolgozása és az irányított betegellátási modell kiszélesítése.
Az egészségügyi ellátásnak van egy örök alapdilemmája, a mi esetünkben az, hogy mindenki számára hozzáférhető, folyamatos, garantált minőségű ellátást kell nyújtani úgy, hogy közben fenn kell tartani a finanszírozhatóságot, korlátok között kell tartani a közkiadásokat.
Tisztelt Ház! Félúton vagyunk egy több mint tíz éve eldöntetlen folyamatban, hogy milyen egészségügyet akarunk. Államilag szervezett, irányított közellátási rendszert, ami a szakirodalom szerint olcsóbb, igazságosabb, de ridegebb, vagy államilag piacfelügyelt szolgáltatási rendszert, ami rugalmasabb, betegbarát, de kissé drágább. Az előrelépés kulcskérdése az ellátórendszer átalakítása, a hiányzó közforrások pótlása, a hatékonyság javítása, a finanszírozás korszerűsítése. Ennek első lépcsője az átalakulás, az átalakítás szabályozása, olyan intézményi formák, jogi keretek teremtése, amelyek a teljes ellátás minden szintű, fajtájú szolgáltatását befogadják, és biztosítékok legyenek a közvagyon célszerű felhasználására.
Az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló törvényjavaslat ezt a szabályozást igyekszik megteremteni. Címének megfelelően a betegek számára közpénzből vásárolt szolgáltatásokról, ezek működési szabályairól szól. Nem a privatizáció, nem a tulajdonosváltás az elsődleges célja; ismétlem, nem a privatizáció, nem a tulajdonosváltás. A döntő, hogy az intézmény tulajdonosa válassza ki a leghatékonyabb működési formát. Nem kötelező az átalakítás, nincs presszió például kht.-t vagy más gazdasági társasági formát létrehozni.
Kiemelten hangsúlyoznám: a törvényjavaslat nem tesz lehetővé semmi olyat, ami ma meg nem tehető.
(12.20)
A miniszter asszony már részletezte, de röviden én is összefoglalnám a leglényegesebb eltéréseket, módosításokat a korábbi CVII. törvénytől. Bármilyen gazdasági szervezeti formát engedélyez, nemcsak a nonprofit vállalkozásokat, amelyeknek egyébként az aránya csak 1 százalék körül van. A finanszírozóval direktben megkötött alvállalkozói szerződések helyett a szolgáltatóval kötött közreműködői szerződéseket írja elő, ez a szakmai és pénzügyi ellenőrizhetőség javulásával jár. Nem zár ki egyetlen befektetői kört sem, a szakmai befektetőket sem. A vitában elmondtuk, ha kertészetet akarunk, nem az a szerencsés, ha a kertészmérnököt és a bolgárkertészt zárjuk ki. A korlátok, tilalmak helyett minőségi, pénzügyi, vagyoni garanciákat, biztosítékokat tartalmaz a törvényjavaslat, és megőrzi a gyógyintézetek szervezeti, szakmai egységét, az ellátás minőségét.
Ezek mellett a legfontosabb, számunkra talán leginkább kiemelhető gondolat az, hogy a törvényjavaslat lehetőségeket nyújt - szabályozott, átlátható, garantált feltételű, kiszámítható, hosszú távú piacra, igazi versenyhelyzet kialakulására, a közpénzek felhasználásának az ellenőrzésére, nyomon követhető forrásbevonásra. De ne legyenek illúzióink: a magántőke nem fogja megoldani az ágazat összes baját! Lehetőséget nyújt továbbá a működési, tulajdonosi szerkezet átalakítására és a Johan Béla-program végrehajtására.
A törvényjavaslat tehát fontos, de csak egyik lépése a hosszú távú egészségügyi átalakítási folyamatnak. Kapcsolódnia kell ehhez a hamarosan a parlament elé kerülő úgynevezett jogállási törvénynek, a már sokat említett finanszírozási reformnak, a korszerűsítési programnak, a további ágazati bérfelzárkóztatásnak, állami forrásbővítésnek, a biztosítási rendszer korszerűsödésének és a regionális alapú fejlesztéseknek.
A hevesen ellenzők az egészségügy kiárusításától, az ellátás szétszakadásától, szűkítésétől, tömeges elbocsátásoktól, az állam kivonulásától tartanak. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Jogosan!) Csak az utóbbiakra reagálva: az ágazatból közel tízezer munkaerő, főleg szakdolgozó hiányzik. Ahol eddig a magánosítás megtörtént, többnyire szervezettebb, jobb lett a munka, a bérek is 20-30 százalékkal meghaladják a közalkalmazottakét. Az állam pedig nem vonul ki az egészségügyből, ezt talán bizonyítja a beletett plusz 300 milliárd is. Az ellátás feltételeinek biztosítása egyértelműen állami feladat lesz továbbra is. A célmodell a szolidaritáselvű, közfinanszírozás dominanciájára épülő, egységes társadalombiztosítású, szektorsemlegesen működő szolgáltató rendszer. És a szigorú - legalábbis annak tekinthető - állami, önkormányzati ellátási felelősség sem fog megváltozni. Mi jobb, korszerűbb, szervezettebb ellátást akarunk - remélem, önök is -, nagyobb közteher-növekedés nélkül. Hisszük, hogy jó irányba haladunk. De erről a döntő véleményt nem az Orvosi Kamara, nem az EDDSZ, nem az ellenzék, nem mi, hanem a betegek fogják megmondani.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir