MOLNÁR ALBERT

Full text search

MOLNÁR ALBERT
MOLNÁR ALBERT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Amit ma magyar egészségügynek hívunk, az lassan senkinek sem jó. Nem jó az orvosoknak, mert nincs megfelelő hátterük, nincs megfelelő műszerezettségük. Nem jó a betegeknek - és különösen a betegeknek nem jó -, akiknek ma lenne szükségük korszerű eszközökre és korszerű ellátásra, és nincs idejük kivárni azt a 10-15 évet, amelyre azt mondjuk, hogy majd a magyar gazdaság teljesítőképessége lehetővé teszi a korszerű eszközök beszerzését a kezeléshez. Az élet ma akar élni, s ehhez kell a ma magyarjának megfelelő orvosi ellátást, az esélyegyenlőség elve alapján mindenki számára hozzáférhető modern orvosi eszközökkel biztosítani.
Az egészségügy évtizedes lemaradását néhány év alatt behozni nem lehet. Németországban az állami egészségbiztosítás minden egyes német állampolgárra 500 ezer forintot fordít évente. Ugyanez az összeg Ausztriában 400 ezer forint, Spanyolországban 300 ezer forint. Magyarországon ez 95 ezer forint volt 2001-ben, 2002-ben 111 ezer forint volt, 2003-ban pedig mintegy 125 ezer forint lesz minden egyes magyar állampolgárra, köszönhetően a Medgyessy-kormány kiemelt támogatásának.
(11.20)
Ez a támogatás 2002-2003-ban az egészségbiztosításra 350 milliárd forint többletforrást biztosít. Azért, hogy mindenki tudja, ez mekkora összeg: ez minden egyes magyar állampolgárnak - a csecsemőtől az aggastyánig - 35 ezer forintot jelent. Nem azért élnek a nyugat-európai országokban hat-nyolc évvel tovább az emberek, mint Magyarországon, mert ennyivel vitálisabbak vagy erősebbek, hanem azért, mert ennyivel egészségesebb és odafigyelőbb társadalomban élnek. Valamennyien tudjuk, hogy a fejlett egészségügyi kultúrával rendelkező országokban az ellátás több lábon áll, többszektoros, állami és magánintézmények állnak a betegek ellátására rendelkezésre, akik versenyeznek a betegért. A Medgyessy-kormány elkötelezte magát az egészséges Magyarország mellett, ezért az esélyegyenlőség elve alapján a költségvetésben kiemelt támogatást ad az egészségügynek.
Muszáj szólnom a magyar orvosokról és a magyar egészségügyben dolgozókról, nehogy úgy érezzék, hogy alapvetően róluk van szó. Itt igazából az őket kiszolgáló gépekről, eszközökről és épületekről beszélünk, egyáltalán az egészségügy technikai színvonalának a növeléséről. A magyar orvosok és a magyar egészségügyben dolgozók magas szintű szakmai munkát végeztek, és ezzel kompenzálták az elmúlt időben azt, amit a rendelkezésükre álló műszerpark, diagnosztikai eszközök és időnként alapvető eszközök hiánya okozott. Köszönet nekik ezért. Biztosítsunk számukra jó és modern technikai hátteret! Ők ezt azzal fogják meghálálni, hogy egészséges magyar nemzetet biztosítanak a magyar társadalomnak.
Érdekes áttekinteni az állami egészségbiztosítás kiadásait az elmúlt években. 1999-ben még 701 milliárd forintot fordítottunk egészségbiztosítási kiadásokra, 2003-ban pedig 1266 millió forintot. Ez önmagában is óriási szám, és a növekedés dinamikus. Gondolják el, hogy ezt a hatalmas összeget betegségkezelésre, gyógyszerár-támogatásra fordítjuk. Valamennyien tudjuk, hogy ez mire elég, mire nem elég, emberhez méltó, néha méltatlan színvonalon.
A kormányok színétől függetlenül megfigyelhető, hogy 1995 óta egyenletesen nőtt a vállalkozói szolgáltatások igénybevétele az egészségügyben. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vállalkozók felé történő kifizetéseinek összege 1995-től 2001-ig négyszeresére emelkedett, 15 milliárd forintról 60 milliárdra. Tehát az egészségügy ma is vásárol a vállalkozóktól szolgáltatásokat, mégpedig a teljes költés körülbelül 14 százalékát. Csak a Fidesz-kormányzat alatt 1998-ban 38 milliárd forintról 60 milliárdra nőtt ez az összeg, tehát ugyanaz a trend.
2001-ben a teljes gyógyító-megelőző ellátások kiadásaiból a háziorvosi vállalkozó orvosok a tevékenység 81,44 százalékát, a fogászat 57, a művesekezelés 88, az otthoni szakápolás 82, a CT, MRI 35 százalékát vállalkozók biztosították, mindezt jó színvonalon, és az állami egészségbiztosító fizette a költségeket, amit nagyon fontosnak tartok hangsúlyozni. Én azt vallom, hogy a szakmai elkötelezettség mellett a nemzet egészségének jobbításához pénz, mégpedig sok pénz kell. Jelentős mennyiségű és türelmes tőkére van szükség, olyanra, amely hosszú távon gondolkodik, és a beruházások felgyorsítása kapcsán már ma megteremti azokat az állapotokat, melyeket a központi költségvetés csak hosszú évek vagy évtizedek alatt tudna megteremteni. Az üzemeltetés költségeit továbbra is a központi költségvetés fedezi - mind eddig -, tőkebevonásra pedig azért van szükség, mert az ország egyszerűen képtelen egyszerre és egy időben fenntartani az ellátást, és végrehajtani a jelentős fejlesztéseket és beruházásokat.
Szeretném megnyugtatni a vállalkozókat, hogy nem társadalombiztosítási járulékot kívánok növelni. Folytatjuk a Fidesz által 4500 forintra feltornászott egészségügyi hozzájárulás leépítését, amely már 2003-ban is mintegy 30 milliárd forinttal növelte a vállalkozásoknál maradó összegeket. Kívánom, hogy jussunk konszenzusra azokért, akik miatt ma itt vagyunk, a betegekért.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir