SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy megköszönjem mindenkinek, aki aláírásával támogatta azt, hogy ma vitanapot tartsunk az egészségügy jövőjéről, beszéljünk arról az egészségügyről, amely mind a tízmillió magyar állampolgárt érinti.
Azt hiszem, szükség van arra, hogy a napi politika viharaiban néha kicsit megálljunk, és higgadtan beszéljünk az egészségügy helyzetéről, a jövőről, arról, hogy melyek azok az alapelvek és az ebből fakadó feladatok, amelyekkel egyet tudunk érteni, és amelyekkel esetleg mind a négy párt egyet tud érteni. Felelősségünk van abban - bár eltérő mértékben -, hogy mi lesz a magyar egészségüggyel, a magyar társadalombiztosítás rendszerével. Remélem, hogy a mai vitanap higgadt mederben fog folyni, ugyanis azt tapasztaltuk az elmúlt hetek vitáiban, hogy a szocialista politikusok az őket ért kritikákra felettébb sértődékenyen képesek reagálni. Erről a következő vicc jut az eszembe: Moszkva, Vörös tér, ki van állítva két autó, egy Zaporozsec és egy Mercedes. Jönnek-mennek a moszkvai állampolgárok, nézegetik az autókat, arra jön egy ballonkabátos úr, odamegy az egyik moszkvai állampolgárhoz, és megkérdezi tőle, hogy ön szerint melyik a jobb autó. Az úr azt válaszolja, hogy a Zaporozsec. Mire: ember, hát maga nem ismeri a Mercedest? A válasz: a Mercedest ismerem, de magát nem.
(10.00)
Kérjük a szocialista politikusokat, hogy értsék meg, amikor azon gondolkodunk, arról beszélgetünk, hogy egyes intézkedéseik mi célt szolgálnak, akkor azért van, mert ismerjük korábbi tevékenységüket.
Tisztelt Képviselőtársaim! A XXI. század legnagyobb kihívását véleményünk szerint az egészségügy fogja jelenteni mindenhol a fejlett világban, nem csak Magyarországon. Világszerte gyorsuló mértékben immár körülbelül 40 éve komoly költségrobbanás zajlik az egészségügy területén. Ez a tendencia hazánkban is egyre markánsabban érvényesül. A költségrobbanás fő oka, mint mondtam, az egészségügyben az egyre gyorsuló technikai fejlődés, és a gazdasági növekedés sehol, egyetlen európai országban nem tud lépést tartani ennek a robbanó fejlődésnek a költségvetési igényével.
A helyzetet egyébként súlyosbítják a demográfiai problémák is, az öregedő társadalom egyre több egészségügyi problémával küszködik. Ugye, azt szoktuk mondani, hogy az 1 millió dolláros kérdés az, hogyan lehet egy öregedő népesség és technológiai robbanás mellett tartósan finanszírozni az egészségügyet anélkül, és ez a lényeg, hogy lemondanánk a szolidaritás általános eszméjéről. Ebből a szempontból egyébként hazánk is fejlett országnak számít. (Dr. Csehák Judit megérkezik az ülésterembe.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Egy kormányzati ciklus első éve mindig meghatározó, hiszen alapvetően ekkor dől el, hogy mi fog történni a következő három évben, tehát az első év mindig beszédes. Érdemes ezért a mai vitanapon a szocialista kormány, a Medgyessy-kormány első egy évét mérlegre tenni, és levonni a következtetéseket. Itt miniszter asszony expozéjára hadd reagáljak, aki közben megérkezett. Miniszter asszony expozéjában inkább a múltról szólt, az elmúlt kormány tevékenységét kritizálja, de keveset hallottunk arról, hogy a jövőben mit szándékoznak tenni.
Egyébként zseniális csúsztatások is voltak a beszédben, megmondom őszintén, hogy a miniszter asszony az előző ciklusban nem volt képviselőtársunk, bizonyára azért nem emlékszik jól, hogy mi történt akkor. Szó sem volt arról, hogy a biztosítási területen piaci biztosítókat és profitérdekelt biztosító cégeket hozzunk be a rendszerbe. A társadalombiztosítás több-biztosítós modelljéről volt szó, és önnek mint a Pénztárszövetség volt elnökének tudnia kell, hogy mi a különbség a társadalombiztosítás és a biztosítás között.
A mai vitanapnak tehát az is az egyik feladata, hogy felvázoljuk ezeket a kérdéseket, hogy van-e 15-20 évre előre meghatározható stratégia, és vannak-e konkrét kérdések, hogy az elkövetkezendő három évben mi a teendő. Szerintem tekintsük át röviden, hogy a szocialista kormány főbb, egészségügyet érintő ígéretei hogyan is valósultak meg. Kezdjük a legnagyobb várakozást kiváltó, az egészségügyi dolgozóknak tett 50 százalékos béremeléssel.
Örvendetes volt az egészségügy területén végrehajtott béremelés, a Fidesz támogatta ezt a szándékot. Minden egyes forint, amit az egészségügybe juttatunk, és ez a dolgozók egzisztenciális helyzetén segít, jó helyre kerül. De lám, mégsem volt azért üres a spájz, amikor átvették a szocialisták a kormányzást tavaly nyáron, bebizonyosodott, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája sikeres volt (Vincze László tapsol.), hiszen a gazdasági növekményből lehetett ezt az 50 százalékos béremelést fedezni.
Kívánom önöknek, kívánom a Medgyessy-kormánynak, hogy legalább ilyen hasonlóan jó, eredményes gazdaságpolitikát folytasson, hogy újabb hasonló mértékű béremelést lehessen adni az elkövetkezendő időszakban az egészségügyben. Megjegyzem, az idén ennek még nem volt jele, hiszen az idei béremelési költségvetés fedezete nulla százalék volt, tehát az idén nem emeltünk bért, és azért 5 százalékos tervezett infláció van a költségvetésben.
Ígéret volt, hogy ingyenessé tesszük a szív- és érrendszeri megbetegedésben, valamint a csontritkulásban szenvedő betegek gyógyszereit. Így szólt Medgyessy Péter személyes hangú ígérete. Egyébként több millió állampolgár otthonába postázták ezt a kampánylevelet, amit akkor még a miniszterelnök-jelölt úr saját kezűleg írt alá. Azóta eltelt egy év, és ebből az ígéretből még semmi sem teljesült. Újabb ígéretek vannak bőven, hogyan lehet kibújni a vállalások alól. A csontritkulásban szenvedők gyógyszereiről nem esik szó a sajtóban, és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kapcsán pedig azt lehet hallani, hogy mind a gyógyszerek, mind pedig a betegek körét drasztikusan csökkenteni fogják a kedvezmények megítélésénél.
Tisztelt Képviselőtársaim! Gyakorlatilag 1 millió beteg vár ennek az ígéretnek a betartására. Szeretném önöket emlékeztetni, hogy a csontritkulás gyógyszereinek támogatási köre 90 százalék, amelyet az Orbán-kormány alkotott meg, tehát az Orbán-kormány idején kapott 90 százalékos támogatottságot a csontritkulásos betegek gyógyszere. Innen már tényleg csak egy kis lépés lenne Medgyessy Péter ígéretének a betartása.
Egy újabb ígéret volt, hogy haladéktalanul hozzálátunk a kórházak és a többi egészségügyi intézmény rendbetételéhez. Ennek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A finanszírozás 1 százalékát sem kitevő összegről hónapokig úgy beszélni, mint a rendszer tartós rendbetételéről, ez igazi kommunikációs bravúr volt. Újabb ígéret volt, hogy négyévente minden ápolónak egyévi bérével egyenlő hűségjutalmat adunk. Erről sincs még semmi konkrétum, olvad az ígéret. Központilag finanszírozzuk a területi ügyeleti rendszer létrehozását; ennek az ígéretnek a végrehajtása - néma csönd.
Elérjük, hogy a háziorvosi és szakorvosi vizsgálatokra előre tervezhető időpontokban, várakozás nélkül kerülhessen sor - jó. Ez egy kiváló, de elfelejtett ígéret. Egyébként ha a háziorvosi praxisokról, a háziorvosi ellátásról szólunk, akkor itt újra meg kell említeni, hogy február elsejével döbbenten tapasztalta a háziorvosok egy része, hogy az azt megelőző hónaphoz képest jóval kevesebb pénzt kaptak ezek a praxisok. A szakma tiltakozására a kormány egy újabb tervet dolgozott ki, ennek következtében úgy tűnik, hogy még mindig 840 háziorvosi körzet és ezeken keresztül 1 millió 578 ezer 175 állampolgár fog rosszabbul járni, mint a februárt megelőző hetekben, hónapokban.
Ígéret volt az is, hogy megállítjuk a betegeket terhelő gyógyszerköltségek növekedését. Ezek után, hogy összességében idén az infláció duplájával emelkedtek a gyógyszerárak, úgy érzem, hogy ezt az ígéretet nem sikerült betartani. Mi lett volna, ha még nem is ígérnek?
Egy utolsó szocialista ígéretet hadd említsek még meg önöknek: a dologi kiadások megemelt összegeit és az amortizáció fedezetét fokozatosan beépítjük a szolgáltatások finanszírozásába. Az amortizációról még nincs szó, tehát nem látjuk nyomát, a dologi kiadások összege pedig úgy alakult az idén, hogy 2,5 százalékos növekményt tartalmaz a költségvetés, 5 százalékos tervezett infláció mellett, tehát azt hiszem, itt is olvadnak a pénzek.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Medgyessy-kormány tevékenységének van olyan része is, amelyet előzetesen nem kötöttek a választópolgárok orrára; mégpedig, hogy a világon egyedülállót kívánnak alkotni. Merthogy olyan országot még csak találunk a térképen, ahol az egészségügyi intézmények többsége magánkézben van, és profitot termel, de olyan, ahol az állami intézményeket alakították volna át profitorientált intézményekké, nincs.
Egyébként azt a személyt, aki ezt az elképzelést kidolgozta, már '96-ban, a nyugdíjreform kapcsán figyelmeztettük, hogy mindannyian szeretnénk az Európai Unióba bemenni, mindannyian szeretnénk az országot az Európai Unióba vinni, de nem mindegy, hogy melyik irányba indulunk el. Mert ha Kelet felé indulunk el, akkor meg kell kerülni hozzá a földet, és igen hosszú lesz az az út, ami az Európai Unióba vezet.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az egészségügy átalakításának alapelveit négypárti konszenzus kellene hogy övezze. És hívják bárhogy a beterjesztett törvényeket, legyen az kórháztörvény, költségvetési törvény, azt hiszem, hogy ezen alapelvek mentén kellene a munkát végeznünk. Mi ezeket az alapelveket egyébként írásban elküldtük a kormánypárti frakcióknak is. A négy alapelv: az első a betegek védelme, a második az egészségügyi dolgozók védelme, a harmadik a vállalt források biztosítása, és a negyedik az egészségügyi vagyon, a magyar tulajdon védelme.
A szocialisták kórháztörvénye, és itt térnék rá a kórháztörvényre, mert a mai vitanap nemcsak a kórháztörvényről szól, hanem számos más témáról is, ez a törvény nem tartja szem előtt ezt a négy alapelvet. Sőt, ez a törvénytervezet beszél arról, hogy mi van akkor, ha az egészségügyi ellátás színvonala romlik, mi van akkor, ha aránytalan sérelem éri a beteget akkor, ha az egyik ellátást áthelyezik egy másik épületbe, intézménybe.
(10.10)
Én azt hiszem, hogy a mai vitanap kapcsán is abban kellene maradnunk, hogy egyetértünk abban, hogy a kórháztörvényt azért terjesztette be a mostani kormány, és azt a cél kell hogy szolgálja, hogy javuljon az egészségügyi ellátás, hogy jobb legyen az egészségügyi dolgozók helyzete. Tehát minimum a mostani színvonalat meg kellene őrizni. Az szóba sem kerülhet, hogy bármelyik átalakítási fázisban rosszabbul járjanak a betegek. Nem érheti őket sem arányos, sem aránytalan sérelem, és nem csökkenhet az egészségügyi ellátás színvonala. Bármilyen átalakítás mellett döntünk tehát, azért tesszük, hogy jobb legyen az egészségügyi ellátás.
Itt nem erről van szó. Elég messze mutató következtetéseket vonhatunk le ezekből a szándékokból. Itt újra egy apróbb reakció a miniszter asszony észrevételéhez és felvetéséhez: az, hogy a magyar egészségügyben bizonyos tevékenységek jól működnek, és magánszolgáltatók végzik ezeket a tevékenységeket, például a művesekezelést, annak az az egyszerű oka van, hogy ezt a tevékenységet az OEP nagyon jól finanszírozza. Ebben a finanszírozásban akár a profittartalom is megjelenik. Csodák nincsenek, ha a többi egészségügyi ellátást is legalább ilyen mértékben finanszírozná az OEP, akkor nyilván nem lenne ekkora kérdés, ekkora vita alapja az, hogy a mostani egészségügyi ellátásból vajon honnan fogják kivinni a profitot.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tehát kérjük a szocialista kormányt, hogy bármely, az egészségügyet érintő jogszabály módosításánál, ha már az ellenzék tiltakozását, kritikáit, észrevételeit, javaslatait nem is veszik figyelembe, akkor legalább a szakmai szervezetek véleményét, kéréseit, tiltakozását vegyék figyelembe, mert itt arról szól a kórháztörvény tervezete, hogy szinte nincs az országban olyan szervezet, amely támogatni tudná ezt a törvénytervezetet. Egyébként hasonló szándékok voltak megfigyelhetők a gyógyszerellátás területén is. Ezekről most nincs időm részletesen beszélni. Inkább arra helyezném a hangsúlyt - és, tisztelt miniszter asszony, államtitkár úr, engedjék meg, hogy hadd ajánljak fel egy-két javaslatot -, hogy mit is kellene tenni a következő évben. Pár pontot megfogalmaztam, hogy az elkövetkezendő egy évben mit is kellene elérnünk, milyen célt kellene kitűznünk, mit kellene megvalósítanunk.
Először is: az esélyegyenlőség és a betegek érdekében egyenlítsék ki a gyógyszerköltségeket, szüntessék meg az aránytalanságokat. Egyes betegek a betegségüktől függően, arányosan legyenek terhelve a gyógyszerköltségeket illetően, erről szól ez a javaslat, s ne fordulhasson elő például az - tényleg csak példákat mondok -, hogy egy asztmás vagy egy mozgásszervi beteg pusztán a támogatási rendszer igazságtalansága miatt többet fizessen gyógyszereiért a betegsége miatt, mint például egy szívbeteg. Ma a támogatási rendszer rendkívül, átláthatatlanul bonyolulttá vált, és nem egyenlő mércével méri a betegeket. Vannak olyan betegségek, amelyek gyógyszereit a társadalombiztosítás egyáltalán nem támogatja, van olyan betegség, amelyik 50, 70 vagy 90 százalékos támogatottságot kap, és nagyon helyesen van olyan betegség, amelynek a gyógyszereit 100 százalékban támogatja a társadalombiztosítás.
A beteg nem tehet arról, hogy épp milyen kórt kap meg, és nincs esélyegyenlőség a betegségét nézve, mert teljesen eltérő lehet a gyógyszerköltség. Márpedig az állam és a társadalombiztosítás feladata, hogy minden beteg érdekét egyformán vegye figyelembe. Tehát legyen igazságos a gyógyszer-támogatási rendszer, egyenlítsék ki a gyógyszerköltségeket.
Másodszor: az esélyegyenlőség és az egészségügyi ellátás színvonalának emelése érdekében csökkentsék a várakozási időt. Ez a jelenség egyébként tényleg súlyos teher a betegek részére. Sajnos, egyre inkább gyakorlattá válik, hogy ha orvoshoz fordulunk, akkor várakoznunk kell a rendelőben, sőt, egy egyszerű kivizsgálás is hosszú napokat, heteket vehet igénybe, s túl bonyolult az ellátórendszer működése. Az ember elveszik abban a rendszerben, ami pontosan azért jött létre, hogy az ő gyógyítását szolgálja, tehát a beteg érdekében jött ez létre. Szerintem ennek nem így kellene lenni, hogy ilyen bonyolult és lassú legyen ez a rendszer. Itt egy egészen egyszerű dolgot kérünk a szocialista kormánytól: hajtsa végre, amit a kormányprogramban vállalt, nevesül: csökkentse a betegek várakozási idejét.
Harmadszor: abból a célból, hogy a betegek gyógyszerköltségei ne emelkedjenek tovább, javasoljuk egy, az Orbán-kormányéhoz hasonló, többéves megállapodás megkötését a gyógyszergyártó cégekkel. A polgári kormány idején volt egy megállapodás, amit már Csáky András képviselőtársam is említett, hogy a tb által támogatott készítmények térítési díjai maximum az infláció kétharmadáig emelkedhetnek, s a gyártók ebben a szerződésben arra is garanciát vállaltak, azt is vállalták, hogy a tb által nem támogatott készítményeknél visszafogják az áremelést, önmérsékletet tanúsítanak. Tehát kérjük, illetve javasoljuk a kormánynak, hogy a betegek érdekében - különös tekintettel a nyugdíjasokra és a kisgyermekes családokra - újítsák fel a tárgyalásokat, és jussanak megegyezésre.
Negyedszer: a szolidaritás elvű egészségügy megőrzése, a nyugdíjasok, kisgyermekes családok és a rosszabb anyagi körülmények között élők érdekében vállaljon garanciát a szocialista kormány arra, hogy az egészségügyi ellátásért a jövőben sem kell fizetniük a betegeknek. Az az elképzelés, hogy a betegekkel fizettették meg az egészségügyi ellátások egy részét, egyébként nem idegen elképzelés, nem idegen a szocialistáktól, hiszen a Horn-kormány alatt másról sem szólt az egészségpolitika - szerencsére ez már régen volt -, mint hogy megpróbáljanak a beteggel fizettetni. Nem tudom, hogy emlékeznek-e: fogászat, mentőszállítás, területen kívüli ellátás. Legyünk őszinték: a mostani kormány, a Medgyessy-kormány biztossal sem tud elszakadni a régi hagyományoktól, hiszen egy tanulmányában leírta, hogy bizonyos egészségügyi ellátásokért a jövőben a betegeknek fizetniük kell.
A miniszter asszonynak köszönjük, amit most elmondott a plénumon, azt mondta, úgy látja, hogy a jövőben nem kell fizetni az egészségügyi ellátásokért. Ezért tulajdonképpen újra megismétlem, hogy garanciát kellene vállalni annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátásokért a jövőben se kelljen fizetniük a betegeknek.
Végül ötödször: a betegek érdekében és az egészségügyi ellátás színvonalának javítása érdekében állítson fel a kormány egy olyan intézményt, amely az egészségügyi szolgáltatások minőségét ellenőrzi, azt, hogy a beteg a megfelelő ellátásban részül-e. Jelenleg nincs olyan szervezet, amely ellenőrizné, hogy a beteg a megfelelő ellátást kapta-e. Egyébként, ha a betegnek bármiféle kétsége van afelől, hogy ő nem kapta meg a megfelelő ellátást, akkor kizárólag a bíróságon keresheti az igazát. Egyébként az élet más területén működik hasonló hivatal, ilyen például a fogyasztóvédelem. Tekintettel arra, hogy mind a betegnek, mint az egészségügyi intézményeknek, mind az államnak érdeke a folyamatosan jó színvonalú egészségügyi ellátás, ezért javasoljuk a kormánynak, hogy gondoskodjon egy olyan hivatal felállításáról, amelynek a feladata a betegellátás minőségének az ellenőrzése.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a rövid 20 percben ennyire tudtam összefoglalni, hogy mit is kellene tennünk az elkövetkezendő egy évben, illetve milyen stratégiai irányok vannak annak érdekében, hogy az elkövetkezendő 15-20 évben ne csak működjön az egészségügyi ellátás Magyarországon, hanem fejlődjön is.
Engedjék meg, és miniszter asszony engedje meg, hogy most szimbolikusan, de átnyújtsam ezeket a pontokat önnek, azt az intézkedési tervet, amelyet - mint mondtam - a Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója javasol a kormánynak, hogy hajtsa végre, és természetesen felajánljuk együttműködésünket és segítségünket ezeknek a programpontoknak a megvalósításában.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban. – Átadja dr. Csehák Juditnak a hozzászólását, majd kezet fognak.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir