GLATTFELDER BÉLA

Full text search

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Immár közhelyszámba megy az a kijelentés, miszerint ahhoz, hogy Magyarország sikeresen csatlakozhasson az Európai Unióhoz, szükség van arra, hogy valamennyi mezőgazdasági termelő is az uniós csatlakozásunkat sikerként élhesse meg. Hogy ez sikerülni fog-e, elsősorban attól függ, hogy a csatlakozást megelőző utolsó év hogyan sikerül számukra, hogyan tudnak felkészülni a csatlakozásra. Erejük teljében lévő mezőgazdasági termelők csatlakoznak-e az Európai Unióhoz, vagy pedig egy vert sereg?
Nos, úgy tűnik, hogy napjainkban a mezőgazdaság állapota rosszabb, mint egy évvel ezelőtt volt, és így a sikeres EU-csatlakozási kilátásaik is kedvezőtlenebbek, mint egy évvel ezelőtt. Kicsit közhelyszerűen azt mondhatnánk, mezőgazdaságunk újra válságban van. Ezt a válságot talán leginkább a sertéságazat helyzete tükrözi, hiszen megközelítőleg fél évvel ezelőtt indult az a folyamat, amelyik egy folyamatos válság kialakulásához vezetett.
Ha visszatekintünk az elmúlt 12 éves történetünkre, akkor azt láthatjuk, hogy a rendszerváltást követő átalakulási folyamat lezárultát követően egyetlenegy termék esetében sem alakult ki a mezőgazdaságban olyan mély és olyan hosszan tartó válság, mint most a sertéspiacon. Több oka is van ennek. Elemzők azt hozzák föl, hogy a kínálat tartósan meghaladta a keresletet, túltermelés van, a világpiaci árak alacsonyak, valamint a mezőgazdasági termelők jelentős része nem köt szerződést a sertésre.
Most nézzük ezeket a kérdéseket! Egyrészt valóban túlkínálat van sertéshúsból, ennek nagyon sok oka van. A Népszava cikkírója úgy fogalmaz, hogy ennek legfőbb oka az, hogy a megelőző két évben, tehát a kormányváltást megelőzően olyan kedvező árak alakultak ki a sertéspiacon, ami a termelés növelésére ösztönözte a termelőket. Ez valóban így van. Tegyük hozzá, hogy különböző ígéretek is elhangoztak, amelyek a termelés növelésének irányába nyomták a termelőket.
Például Medgyessy Péter a választási kampányban azt ígérte, hogy az akkori magas árakhoz képest még tovább fogják emelni a sertéshús árát. Ő akkor Békés megyében, a választási kampány hevében 350 forintos felvásárlási árat ígért a termelőknek. Tudjuk, hogy ma nagyon sokan már a 150 forintot sem kapják meg a sertésükért. Nyomottak a világpiaci árak, ez igaz. A világpiaci árak valóban alacsonyak. Azonban a magyar árak még alacsonyabbak, mint a világpiaci árak, alacsonyabbak, mint amilyenek az Európai Unióban kialakultak.
Szerződést nem kötnek a termelők. Ez igaz, mert a felvásárlók nem hajlandók velük szerződést kötni, tekintettel arra, hogy ha egy sertéstartó állománya elérte az optimális súlyt, akkor rákényszerül arra, hogy a sertését levágja. Következésképpen innentől fogva kiszolgáltatott helyzetbe kerül, amit ki is használnak a különböző felvásárló szervezetek.
Az elmúlt fél évben számos interpellációt, azonnali kérdést intéztünk a kormányhoz, ezek nem vezettek eredményre. Javaslatainkat lesöpörték, mint például azt is, amikor hónapokkal ezelőtt már azt javasoltuk, hogy a kormány vásárolja fel, és kedvezményesen, ingyenesen értékesítse a sertéshúst. Eredménytelenek voltak azok a tüntetések is, amelyeket az elmúlt időszakban a gazdák szerveztek. Meg kell jegyezzem, hogy ebben a kérdésben az elmúlt fél évben több tüntetést tartottak Magyarországon, mint a megelőző négy évben az agrárkérdésben tartott valamennyi tüntetés száma.
Most persze Karsai József képviselőtársunk ön- és búzaégető akcióit nem sorolnám ide, a nevezetes képviselő úr az elmúlt hónapokban már közel sem bizonyult olyan érzékenynek, mint a megelőző négy évben. A kormány cselekvésképtelennek bizonyult és tájékozatlannak is. Miniszterelnök úr az elmúlt napokban mondta itt a parlamentben, hogy szerinte 285 forint körül van a sertés felvásárlási ára. Minden gazda tudja, hogy ez egyáltalán nem igaz.
Az elmúlt napokban zártkörű egyeztetésen, ahová csak a kormánnyal szimpatizáló érdekképviseleteket hívták meg, olyan megállapodás jött létre, amely továbbra is önköltségi ár alatti piaci árakat eredményezne. Ez a gazdák nagy részének elfogadhatatlan, mert számukra azt eredményezné, hogy továbbra is sertésenként 2-3 ezer forintos veszteséggel lennének kénytelenek termelni.
A késlekedés persze már területekre is kiterjedt. A kormány nem kezeli az aszálykárt, a tavaszi fagykárokra semmilyen megoldási javaslat nincsen. Úgy tűnik, a kormány csak a támogatások kurtításában aktív, megszűnt a gépberuházások támogatása, leállították a gazdahitelprogramokat. Most újra tüntetés lesz. Azt szeretném kérni a kormánytól, tekintettel arra, hogy több helyen a rendőrség föllép a tüntetőkkel szemben, és a tüntetők provokációktól tartanak, hogy ne hatósági eszközökkel, hanem a problémák megoldásával vegyék elejét a tüntetésnek.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir