SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Fülöp Képviselő Úr! Teljesen egyetértünk abban, hogy a vasútnak kiemelt, priorizált szerepe van és kell hogy maradjon a magyar közlekedési gondok megoldásában, a magyar közlekedéspolitikában. Abban is teljesen egyetértünk, hogy gazdaságossá kell tenni a vasút tevékenységét, talpon kell tartani; mert hiszen tudjuk, hogy jelenleg a MÁV erősen veszteséges tevékenységet folytat.
Abban azonban nem értünk egyet, amit ön nyilván a sajtó híradásai nyomán a MÁV igazgatójának szájába ad; nevezetesen, hogy ő kijelentette állítólag, hogy 4 ezer kilométernyi vasútvonal felszámolását tervezi a MÁV. Ez a sajtóban többször tévesen idézett mondat ugyanis nem hangzott el a MÁV elnökének szájából. Ezt megerősítette egyébként a Vasutasok Szakszervezetének május 6-án kiadott és itt a kezemben lévő közleménye is, amely szerint a részükre tartott tájékoztatón ilyen kijelentést a vasút vezetői nem tettek.
Hozzá kívánom tenni, hogy ilyet nem is tehetnének, mivel a Magyar Államvasutak Részvénytársaság, a MÁV Rt. olyan egyszemélyes részvénytársaság, amelynek egyetlen tulajdonosa a magyar állam. Így olyan jelentőségű kérdésekben, mint az egész országot behálózó vasútvonal-hálózat drasztikus módosítása, átalakítása, vagy éppen a vonalak tömeges bezárása vagy megszüntetése csak a kormányzati tevékenység legmagasabb szintjén, illetve az Országgyűlés és a kormány közös munkájával lehetséges.
Mi azonban nem elsorvasztani, hanem a magyar és az európai közlekedés, közlekedési rendszer részeként fejleszteni kívánjuk a vasutat. Ezt szolgálja a vasúti reform, amely nem a vasútvonalak bezárásáról vagy megszüntetéséről szól, hanem a magyar vasúti közlekedés megújítását, a MÁV átalakítását állítja középpontjába. Olyan szolgáltatási színvonal megteremtése a cél, amely mind a személy-, mind az áruszállításban versenyképessé teszi ezt a közlekedési módot, nemcsak itthon, hanem az Unió szállítási piacain is.
Ehhez nélkülözhetetlenek az egyes vasútvonalak forgalmát, gazdaságosságát, kihasználtságát és ezek alapján a vasútnak az adott térség közlekedési rendszerében betöltött szerepét elemző vizsgálatok is. Ha nem így tennénk, ha ezeket a vizsgálatokat nem folytatnánk le, akkor joggal zúdulhatnának ránk az újabb kérdések, az újabb interpellációk, hogy például miért önti a kormány alapos vizsgálatok nélkül a MÁV feneketlen zsákjába az adófizetők pénzét, vagy miért nem fordítja hasznosabb célokra a kihasználatlan vasútvonalakra költött összegeket, és így tovább, és így tovább. Mert hiszen tudni való, hogy a MÁV jelenlegi, 7800 kilométer hosszúságú vonalszakaszában 5000 kilométeren bonyolódik le a személy- és áruforgalom 90 százaléka.
(8.20)
2800 kilométer hosszúságú vonalon pedig ennek a forgalomnak a 10 százaléka bonyolódik le. A falvak, kistelepülések szempontjából különösen indokolt, hogy elemezzük, ismerjük meg a tényeket, mert csak így nézhetünk szembe a nehézségekkel, csak így találhatunk megoldást ezek enyhítésére. Az egymással szorosan összefüggő gazdasági, területfejlesztési és környezetvédelmi kérdések széles körű társadalmi vitájára van szükség ahhoz, hogy konszenzus alakulhasson ki a közlekedési igényeket és a reális lehetőségeket illetően.
Különösen fontosnak tartjuk a regionális vasutak rendszerének létrehozását. Konkrét terveink vannak arra, hogy egyes különösen hátrányos területeken néhány egymással szorosan kapcsolódó vasútvonalból kisebb regionális hálózatot hozzunk létre. Először két önálló regionális vasúti szervezet kísérleti jellegű kialakítását tervezzük mielőbb megvalósítani, a vésztői és a Nógrád vidéki regionális vasutat. Azt várjuk ezektől, hogy viszonylagos önállóságuk révén a helyi igényekhez alkalmazkodva, rugalmasabban, jobban tudják kiszolgálni az utasok és a fuvarozók igényeit.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir