JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az ajánlás 2. pontjában szereplő módosító indítvány mellett szeretnék érvelni, amelyet Farkas Imre képviselőtársammal nyújtottunk be. A törvény hatályos rendelkezései megfogalmazzák a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, nagyon helyesen, de eddig nem tartalmaztak rendelkezést arra vonatkozóan, hogy mit is kell pontosan érteni a hátrányos megkülönböztetés alatt.
A benyújtott indítvány tartalma teljesen helyes és helytálló, tehát hogy a törvényben szabályozni kell, ugyanakkor a beterjesztett javaslat pontosítását kezdeményezzük. Tudniillik az szerepel az indítványban, hogy a tanuló hátrányos megkülönböztetésének minősül minden olyan közvetlen vagy közvetett különbségtétel, kizárás, korlátozás vagy kedvezés, a továbbiakban együtt különbségtétel, amelynek célja… - s a többi. Ez a “kedvezés” szó az, amiről úgy gondoljuk, hogy nem pontosan és nem híven tükrözi azt, amit a törvény szeretne megfogalmazni.
Ehelyett más megoldást javaslunk. Azt gondoljuk, hogy jól látjuk mi is ezt a dolgot, mert mások is tettek ilyen indítványt, az oktatási bizottság is hasonló megoldásban gondolkodik, azt gondoljuk, ha nem a mi módosító indítványunk, akkor egy másik, de feltétlenül pontosítani kell ezt a megfogalmazást, hogy véletlenül se lehessen félreérteni rossz szándékkal a törvényt, ne lehessen az vita tárgya, hogy egy bizonyos kedvezésnek mi volt a célja; tehát az egy rossz szándékú, rossz célú kedvezés, vagy pedig jó szándékú volt.
(21.20)
Úgy gondoljuk, hogy ennek a problémának a megoldása aránylag egyszerű, és hogy a törvény végleges szövegében olyan megoldás fog szerepelni, amely kizárja ezt a félreérthető megfogalmazást vagy félreértelmezhető megoldást.
Úgyhogy kérjük a képviselőtársaimat, hogy vagy a mi indítványunkat, vagy az oktatási bizottság indítványát - szerintem mind a kettő helyes -, valamelyiket támogassák, és akkor a törvény jobb lesz, mint az előterjesztés volt.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir