LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Az elmúlt hetek reménytelen küzdelmei ellenére él még bennem az illúzió, hogy nem a jegyzőkönyv temetőjébe mondom az alábbiakat. Él az az illúzió, hogy ha nem is itt sikerül meggyőzni képviselőtársaimat, illetve a tárca képviselőit, de talán utánaolvasnak, és elgondolkodnak egy-két jegyzőkönyvbe mondott indoklással kapcsolatban.
Az ajánlás 4. pontjában a bizottsági vita ellenére nem tartom szerencsésnek az oktatási bizottság módosító javaslatát: nem jobb a „kivételezés” szónál a „kedvezés”. Az alapprobléma az, hogy az egyenlő bánásmódot hatósági kényszer útján megvalósítani szándékozó törvény nem tud mit kezdeni a pedagógiai munka lényegével, azzal, hogy az egyéniségükben különböző gyermekek eltérő adottságaihoz alkalmazkodva kell minél több hasznosítható ismerethez juttatni a gyermekeket. Miért kell ilyen egyenlő bánásmódban részesíteni olyan gyermekeket, akiknek sikeres nevelése különböző bánásmódot követel meg? Van olyan gyermek, akit elég félévente egyszer-kétszer feleltetni, de van, akit ötször is kell. Van, akitől nem lehet elvárni egy közepes időigényű rúdmászást; van, akivel szemben elégedetlennek kell lenni jó időeredmény esetén is adottságai ismeretében. Van, akinek egy leheletnyivel jobb jegyet kell adni a megérdemeltnél, mert a sikerélmény fejlődőképessé teszi; van, akit ugyanez a bánásmód elbizakodottá tesz. Ezt a pedagógiai munkát nem lehet jól elvégezni a parlament távolságából, ezért tartottam korábban is és most is túlszabályozónak ezt a módosítást, illetve tulajdonképpen a teljes törvénymódosítást.
Az ajánlás 7. pontjában az MDF javaslatával kapcsolatban: látom, a bizottsági vitában Szabó Zoltán képviselő úrnak is voltak aggályai, ugyanis ma a zaklatások, megkülönböztetések döntő hányada a tanulók közösségén belül fedezhető fel. Nemegyszer durva beavatási szertartásnak vetik alá a hozzájuk került új tanulókat, nem ritkán védelmi pénzeket zsarolnak ki a kisebbektől, nyíltan alapos verést helyezve kilátásba a fizetéstől húzódozóknak. A zaklatások túlnyomó többségéért nem a pedagógusok, hanem az etikailag még éretlen tanulók is felelősek. Részben tanítani kellene erkölcstan útján a megfelelő viselkedésre a fiatalokat, részben okosan, hangsúlyozom: okosan szankcionálni kell az ilyen esetek felelőseit vagy az ilyen zaklatások eltűrését, és ezt sem a törvényben kellene, innen a parlament magasságából szabályozni.
Az ajánlás 15. pontjában nagyon röviden az MDF-javaslathoz annyit, hogy a túlságosan merev, számszerűen is meghatározott, nem szakrendszerű és szakrendszerű oktatásban előírt tanóraarányokat kívánja oldani és gyakorlatiassá tenni az MDF képviselőinek módosító indítványa.
Az ajánlás 26. pontjában pedig meggyőződésem, meggyőződésünk, hogy a kerettanterv több, mint ajánlás, távlatban legyengítjük a szerepét, ha ajánlásként szerepeltetjük a törvény szövegében, és ezért tettük ezt a módosító indítványt.
Még e vitaszakaszhoz tartozik a 29. pont, ahol a sajátos nevelési igényű gyermekek köre lényegesen szélesebb, mint a fogyatékkal élő gyermekek köre, akikre korábban vonatkozott ez a törvényhely. Erről beszéltem az általános vita kezdetén bővebben. Meggyőződésem továbbra is, és nem tudtak meggyőzni a bizottsági ülésen megszólalók, hogy felhígul a több figyelmet és törődést érdemlő gyermekek tábora, ha elfogadja az Országgyűlés ezt a parttalanul értelmezhető új fogalmat. Hiszen minden gyermek sajátos nevelést igényel, maga a fogalom tagadja a pedagógia alapelveit.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir