RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Full text search

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Tisztelt Ház! Elgondolkodtató, hogy egy ilyen fontos törvény esetében tévéidőben csak a vezérszónokok hozzászólásai hangzottak el, a vita összes többi szakasza tévéidőn kívül volt. Egyébként megértem, hogy a kormánypártok ezt a szabályozást, ezt az időkeretet így alkották meg. Azt gondolom, hogy elég kínosan jönnek ki ebből a vitából.
Azt kell mondjam, tisztelt képviselő úr, egyetértek azzal is, hogy ne a gyerekeken kísérletezzünk. Csak azt kell mondjam, hogy elég szétnézni a világban, sokfelé milyen oktatási rendszereket alkalmaznak, milyen eredményekkel, és elég megnézni, hogy a magyar oktatás milyen állapotban van. Önök nagyon sokszor hivatkoznak a PISA-mérésre. De a PISA-mérésnek van egy nagyon fontos tanulsága, amit önök rendszeresen figyelmen kívül hagynak, úgy tesznek, mintha ez nem is létezne.
A PISA-mérés egyik legfontosabb eredménye, hogy olyan mértékűek Magyarországon az iskolák közötti különbségek, ami Európában szinte példa nélküli. Ebben a PISA-mérésben egy pontozásos skálán a skandináv országok valamelyikében - az hiszem, Norvégiában - 7 pont volt az iskolák közötti eltérés. Ez a szám Magyarországon 72 pontra jött ki. Az a kérdés, tisztelt képviselőtársaim, önök sokszor szoktak az esélyegyenlőtlenségre hivatkozni, hogy ezeket az esélyegyenlőtlenségeket hogyan lehet csökkenteni.
Mi azt mondjuk, hogy ennek nagyon fontos eszköze a kerettanterv, amikor meghatározzuk azt, hogy minden iskolatípusban, függetlenül attól egyébként, hogy a gyermek az ország mely részén, milyen településen lakik, mi az a kötelezően megfogalmazott minimális tudásszint, amit a gyerekeknek el kell érni. Önök azt mondják, hogy erre nincs szükség. Ám rendben, csak az a kérdés, tisztelt képviselőtársaim, hogy hogyan fog ezek után csökkenni az iskolák közötti különbség Magyarországon.
Erre várjuk a választ már nagyon régóta. Erről szól az a vita, ami köztünk és önök között folyik, és erre nem kapunk a mai napig választ. Pedig ez a magyar oktatási rendszernek az egyik kulcskérdése az elkövetkező időszakban, hogy hogyan fog az iskola és iskola közötti különbség csökkenni annak érdekében, hogy a gyereknek a sorsa ne dőljön el már hatéves korában, amikor az édesanyja, édesapja őt kézen fogja, és beíratja az általános iskola első osztályába.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir