RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Full text search

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót. Elbeszélünk egymás mellett, tisztelt képviselő úr. Az a gond, hogy ez után a törvénymódosítás után az fog történni, hogy már a 8 osztályos általános iskolákban sem kell ugyanazt megtanítani. A kerettantervek tartalmaztak lehetőségeket arra vonatkozóan, hogyan lehet a kerettantervtől eltérni. De erre volt egy akkreditációs eljárás, ami ezt szabályozta. A kerettanterv biztosított arra is lehetőségeket, hogy bizonyos mértékben a helyi specialitásokat is figyelembe vegyék az intézmények. Erre mind megvolt a lehetőség.
Most megint az történt, hogy bedobták a gyeplőt a lovak közé, és utána azt várjuk, közösen, nem fog bekövetkezni egyébként, hogy csökkenni fog a magyar iskolarendszeren belül a különbség. De mitől, tisztelt képviselőtársaim? Részt vettem egy vitán Horn Gáborral, az SZDSZ prominens oktatáspolitikusával, aki azt mondta, ő egyáltalán nem biztos abban, hogy Záhonyban németet kell tanítani, lehet, hogy ott az ukrán nyelvre jóval nagyobb szükség lesz, és ott Záhonyban a diákoknak ukránul kell majd megtanulni.
Azt gondolom, ez nagyon veszélyes álláspont az európai uniós csatlakozás küszöbén. Lehet ezt ilyen röghöz kötésnek is tekinteni, mert ha ez így történik, hogy Záhonyban teljesen mást tanulnak, mint Sopronban, az azt jelenti, hogy szegény gyerek, aki hatéves korában Záhonyban iratkozott be iskolába, az élete végéig talán Záhonyhoz lesz kötve, mert nem olyan tudásszinttel rendelkezik, ami az ország más részén is alkalmazható.
Azt hiszem, hogy a magyar államnak, a magyar kormánynak igenis joga van kimondani, és ebben van a vita közöttünk, hogy mi az a minimális tudásszint, amit minden egyes általános iskolát elvégzett gyereknek egy adott évfolyamon tudni kell. Ez biztosítja az átjárhatóságot. Lehetnek speciális tervek, lehetnek speciális programok, de, mi azt mondtuk, hogy az a helyes, ha egy bizonyos szakmai szűrőn keresztülengedjük, és nem kísérletezünk a gyerekeken, hanem utána tanítjuk ennek alapján a gyerekeket. Ez a különbség közöttünk, tisztelt képviselő úr.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir