SÁGI JÓZSEF

Full text search

SÁGI JÓZSEF
SÁGI JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Amikor jelentkeztem hozzászólásra, akkor úgy volt, hogy még több témához kívánok hozzászólni, most már igazából csak egyet kívánok említeni. Az elmúlt 15-20 perc arról a témáról szólt, amit az előttem szóló képviselő urak most már kifejtettek, ez a bizonyos tanítói szerepvállalás. De azért meg kell hogy mondjam, azzal kezdte Szabó Zoltán képviselő úr a legelső hozzászólását, hogy itt szó sincs iskolaszerkezeti váltásról. Az elmúlt két óra vitája azt mutatja, hogy igenis csak erről van szó. Az oktatás-nevelési program szakaszolása, ez a tanítók a felső tagozaton című program, aztán később még lesz jó néhány ilyen paragrafus, mind-mind csak erről szól. De mégis most ezzel nem kellene foglalkozni, majd egy későbbi vitaszakaszban.
Most a 43-47. módosító javaslatokkal szeretnék foglalkozni, ami egy nagyon érdekes témát feszeget, ez pedig a vagyoni jogok kérdése, amely a bizottsági ülésen is komoly szakmai vitát váltott ki. Úgy vettem észre, hogy a vitában nem kormánypárti és ellenzéki képviselők között volt a töréspont, hanem mindenki a saját szája íze szerint szavazott, persze nyilván érvényesült a kormánypárti-ellenzéki logika.
Miről is van szó ebben a néhány módosító indítványban, amelyet jobbára ellenzéki képviselők adtunk be? Arról van szó, hogy amennyiben a nevelési és oktatási intézmény és a tanuló között nem létesül szerződés, akkor abban a pillanatban a tanuló által korábban alkotott termékek, ami bármilyen termék lehet, akár egy kisplasztika, akár egy nagy festmény is, de bármilyen művészeti alkotás… - miután a tanuló elhagyja az intézményt, enyhén szólva kétes jogi helyzet lesz, hogy a tárgyat ki is birtokolja.
Ennek a nagyon nehezen körülírható jogi helyzetnek a tisztázására próbáltunk beadni módosító indítványokat, hogy hogyan is értelmezzük pontosan ezt a paragrafust. Sok érdekes példa közben az derült ki számomra, hogy voltaképpen ezt a jogszabályt nem is itt kéne a közoktatási törvényben pontosan szabályozni, hanem elég lenne egy erre utaló jogszabály a Ptk.-ban, illetve elég lenne, ha ezt csupán az intézmény szervezeti és működési szabályzatában szabályoznánk. Egyébként - teszem hozzá - ezt a módosító javaslatot a kormánypárti képviselők is hajlamosak lettek volna elfogadni, hogy ilyen módon a Ptk.-ra visszautalás, majd pedig a helyi szmsz-re való visszautalás legyen benne. Aztán egy-két ügyes érv miatt mégsem támogatták a módosító indítványomat. Én mégis amellett érvelnék, hogy képviselőtársaim fogadják meg ezt a módosító indítványi szándékunkat, hiszen jogtiszta helyzetet csak ez teremtene.
Képzeljék el azt a szituációt, amikor az őrzésre rendelt intézmény, amelynek a tanulója valami nagyon szépet és értékeset előállított, de nem tudja igazából, hogy mekkora érték ez a tárgy, nem tudja kellően pontosan őrizni ezt a tárgyat. Mert ha egy 16 éves gyerek előállít egy festményt, miért tudná, hogy ennek a festménynek az értéke 20 év múlva, mondjuk, horribilis értékű lesz? Az iskola ezt nem tudja őrizni, viszont az őrzése a Ptk. szerint van szabályozva, tehát a Ptk. szabályai szerint kell ezt az iskolának megőrizni. Ha esetleg nem őrzi meg, akkor az iskolát megbüntetik. De amennyiben ez a paragrafus életbe lépne, abban a pillanatban nem lenne lehetőség arra, hogy az intézményt felelősségre vonnák, mert itt a Ptk. nincs nevesítve, illetve egyetlenegy pontban benne van a Ptk., ez pedig a 196. és 197. §, de az meg pont nem erre a részre utal. Tehát a szerződés sem jogilag pontosan meghatározott.
Ez az oka egésznek, hogy azt javasoljuk, ezt inkább vegyük ki a törvény szövegéből, mert később kínosan kell magyarázkodni néhány oktatási intézménynek, hogy mi is az igazi értéke ennek a bizonyos tárgynak. Gondolom, ez egy érdekes jogi probléma, és valószínűleg nem tanároknak, jogászoknak kellene erről vitatkozni, csak gondolom, hogy nem árt, ha elkerüljük a kényes szituációkat most előre.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir