STOLÁR MIHÁLY

Full text search

STOLÁR MIHÁLY
STOLÁR MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az általános vita során körülbelül ilyen tájban, fél tízkor kicsit pontatlanul fogalmaztam, mert azt mondtam, nehezményezem azt, hogy a nyilvánosság kizárása nélkül folyik a vita. Természetesen én úgy gondoltam, hogy a nyilvánosság kizárásával. Most ez újra megerősödik bennem; úgy tűnik, mintha a kormánypárt Búvár Kund cselekedetét próbálná követni, és az éjszaka leple alatt a közoktatási törvény hajóját próbálná megfúrni.
Néhányan ebben a szakaszban már jó sok ajánlásra kitértek, én háromhoz szeretnék csatlakozni.
Az első az ajánlás 10. pontja, a 3. §, a közoktatási törvény 7. § (2) bekezdése, amely a magántanulói státus létesítését taglalja. A mi javaslatunk arra irányul, hogy jogszabályban kelljen szabályozni azt, ki válhat magántanulóvá, illetve milyen folyamat következményeként válhat magántanulóvá. Ne legyünk szemérmesek, akik itt vagyunk, mindnyájan iskolákban tevékenykedünk, úgy tűnik, és találkoztunk már olyannal, ha nem is a saját munkánk során, de legalábbis a környezetünkben levő pedagógustársaink úgy próbáltak megválni tanulóktól nem túl helyes módon, hogy azt mondták, hogy nem buktatunk meg, illetve nem folytatjuk le a fegyelmit, ha másik iskolába mész vagy magántanulóvá válsz. Azt gondolom, hogy a felelősség alól való kibújásra való ösztönzés, ha ezt a magántanulóvá válást jogszabályban nem rögzítjük. Megfontolásra ajánlom, hogy ezt mégiscsak támogatni kellene.
Az ajánlás 17. pontjában a folyamatosan egymásra épülésnél - tudja mindenki most már, hogy miről van szó, Pánczél képviselőtársam elég hosszasan beszélt róla - logikai ellentmondást látok. Ha már egyszer belekerül ez a folyamatosan egymásra épülés, amit természetesen nem tartunk helyesnek az elhangzott érvek alapján, akkor nem érthető az, hogy miért csak a nevelés-oktatás általános műveltséget megalapozó szakaszán belül szükséges ez. Ehhez kapcsolódó módosító indítványt fogunk benyújtani.
Az utolsó, amelyhez szólni szeretnék, az a 22. pont. Itt gyakorlati példát szeretnék mondani. Előfordulhat az, hogy a szülő egyházi vagy alapítványi iskolába íratja be gyermekét, de valamilyen élethelyzet folytán a településről elköltöznek, máshova kerülnek, és azon a településen nem működtetnek ugyanilyen jellegű intézményt. Ezért gondoljuk mi azt, hogy egyes iskolatípusok kötelező és közös követelményeit a nemzeti alaptantervbe be kell építeni. Ez a gyerek érdekét szolgálja mindenképpen. Azt gondolom, hogy ezt is meg kellene önöknek szívlelni, és támogatniuk kellene.
Köszönöm szépen.
(21.30)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir