TATAI-TÓTH ANDRÁS

Full text search

TATAI-TÓTH ANDRÁS
TATAI-TÓTH ANDRÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Néhány mondatot szeretnék ehhez a gyermekfelügyelethez hozzáfűzni, hiszen akik régebb óta foglalkoznak iskolai munka szervezésével, azok számára azért ez nem egészen új fogalom. A pedagógiai jogszabályok ismerik ezt a fogalmat. Például különbözőképpen kell bért elszámolni, ha valaki tanítási órát tart, a sajátjával összevont tanulócsoportot, illetve ha felügyeletet lát el. Tehát a felügyelet szó évtizedek óta jelen van a pedagógiai jogalkotásban, és használjuk ezt a fogalmat.
Úgy került ez a kollégiumhoz, hogy a kollégiumi érdekképviseletek a korábbi óraszámot magasnak tartották, mert azt mondták, hogy hasonló munka folyik a kollégiumban is, mint az iskolában. Erre a minisztérium szakemberei megvizsgálták a magyar oktatási jogszabályokat, és a nemzetközi összehasonlítást elvégezték, és ebből az adódott, hogy valóban van a kollégiumban olyan munka, amely azonosan ítélhető meg, mint egy óra megtartása, és van olyan munka, amely nem hozható kapcsolatba, tehát nem olyan jellegű, mint az óra megtartása, hanem felügyeleti jellegű.
(22.50)
Itt nem az emberek között tesz különbséget a törvény, hanem feladat között tesz különbséget, és ha alaposabban megnézik a többi paragrafust is, akkor különböző tevékenységek díjazása esetében vagy a pedagógus munkaidejének az elosztásában, amikor bizonyos típusú tevékenységet végez, akkor az arra a tevékenységre érvényes kötelező óraszámot kell figyelembe venni, amikor felügyeletet végez, akkor meg az arra eső óraszámot kell figyelembe venni. Ezt a kollégiumi érdekképviseletek kezdeményezésére kellett felülvizsgálni, és így került be ez a javaslat. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir