ECSŐDI LÁSZLÓ

Full text search

ECSŐDI LÁSZLÓ
ECSŐDI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A T/3916. számú törvényjavaslat tartalmazza a helyi önkormányzatok 2003. évi új címzett támogatásáról szóló, a szociális feladatokat ellátó, nem állami fenntartók 2003. évi címzett támogatásáról, valamint az egyes címzett támogatással folyamatban lévő beruházások eredeti döntéseinek a módosításáról szóló javaslatokat. A törvényjavaslat jól tükrözi a kormány szándékát, hogy a kormányprogram lépésről lépésre megvalósuljon.
Így nagyon fontos változás, hogy a szociális feladatokat ellátó, nem állami fenntartók is pályázhatnak, s mint a javaslatból is látszik, sikerrel. Ezáltal a civil szféra szociális ellátás területén folytatott tevékenységének a fontosságát ismeri el a kormány, és egyben támogatja is azt.
A kormányprogramban szerepel az egészséges társadalomért fejezet - ez tükröződik vissza abban, hogy 12 kórház rekonstrukcióját támogatja a javaslat. Jelentősen nő az oktatási, a kulturális és a szociális intézmények feladatellátásának a támogatása. Örömömre szolgál Fejér megyei képviselőként, hogy végre megvalósulhat a székesfehérvári Vörösmarty Színház évek óta húzódó felújítása is, ezzel egy kultúrát szolgáló, felújított műemlék épülettel lesz gazdagabb Fejér megye történelmi és koronázó fővárosa, Székesfehérvár.
A vízgazdálkodás területén javul a lakosság közműellátottsága, ebből következően, ha kis lépéssel is, de csökken a lemaradásunk ebben az ágazatban is. Fontos, hogy a fejlesztések minden megyét érintenek, így arányos a fejlesztés lehetősége. Mivel a beruházások jelentős része nemcsak települési, hanem kistérségi, illetve térségi igényt is kielégít, így több millió ember életminősége javul a beruházások végrehajtásával.
(18.00)
A kormány 55 fejlesztést javasol támogatásra, köztük 12 kórház rekonstrukcióját, a szociális törvényben meghatározott kötelező önkormányzati feladatok ellátásához szükséges hét beruházást, az oktatási ágazatot érintően a körzeti célokat szolgáló rekonstrukciós munkálatok gazdaságos létesítményüzemeltetését elősegítő 15 beruházást, a kultúra területén nyolc beruházást, amelyek nagyrészt az önkormányzati, közművelődési és nyilvános könyvtári ellátási feladatok végrehajtását biztosító létesítmények építésére és rekonstrukciójára irányulnak; a vízgazdálkodási ágazat esetében pedig 13 beruházást támogat. A beruházások teljes bekerülési összege megközelítően 70 milliárd forint, melyből az állami támogatás 54,1 milliárd; 2003-ban ez 4,7 milliárd forintot jelent.
Az önkormányzati bizottsági vitában is elhangzott: a törvényjavaslat kiemelt érdeme, hogy kiegyensúlyozott javaslat, minden megyében és a fővárosban is legalább egy pályázat nyertessé vált, függetlenül az önkormányzat pártállásától, szakítva az előző évek gyakorlatával. A kormány előzetes döntését egyeztette az önkormányzati szövetségekkel; észrevételük egyetértő volt.
Minden évben a törvényjavaslat vitájánál kérdésként vetődik fel a jóváhagyott címzett támogatásokból fel nem használt összegek mértéke és további sorsa. A most benyújtott javaslat is példázza, hogy a lemondásból származó összegek felhasználásra kerülnek. Bár a költségvetési törvényben az ez évben induló új címzett támogatások előirányzata egymilliárd forinttal kevesebb az előző évinél, a lemondásokból fölszabadult források mégis lehetővé tették, hogy az előző évhez képest viszonylag magasabb beruházási összköltséggel és támogatással induljanak a beruházások.
A 2002-ben induló beruházásoktól belépett az a szabály, hogy az egymilliárd forint beruházási összköltség feletti hulladékgazdálkodási és szennyvíztisztítási igények átkerülnek a címzett támogatási körbe. A szaktárcák közreműködésével a címzett támogatásoknál a források összehangolása megtörténik a törvényjavaslat előterjesztése előtt. Mint már említettem, először kerül sor a szociális feladatot ellátó nem állami szervek beruházásainak támogatására. A javaslat közel 800 millió forint beruházási összköltséggel két beruházást érint. Az állami támogatás csaknem 700 millió forint. Ezek alapján javaslom a tisztelt Háznak a törvényjavaslat elfogadását.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir