FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Frissen emlékszem, hogy az előző években is nagy vita volt ezen, hogy a pártok mentén történt-e az odaítélés. Úgy látom, most is ez van napirenden, én azonban a vitát visszavinném egy másik szintre: én magam azt vizsgálnám meg, hogy hozzájárul-e az elmaradott kistérségek és településeik felzárkóztatásához a tervezett beruházási kör, amelyik most nyert ebben a támogatásban.
Mielőtt ezt megválaszolnám, egyáltalán azt is meg kell kérdezni, szempontként számon lehet-e kérni a támogatások esetében, hogy mérlegelni kellett volna, segíti-e ez a leszakadókat. Úgy gondolom, hogy ez igenis elvárható ezzel a törvénnyel kapcsolatban. Hogy miért? Három érvet írtam fel hozzá. Egyrészt az önkormányzatok ilyen célokra ritkán kapnak 55 milliárd forintot, amit ilyen módon felhasználhatnak. Másrészt: a pályázatok többségéhez mindössze 10 százalék saját erő szükséges, ami kedvező lehetőség az egyéb pályázatok esetében. Harmadrészt: úgy gondolom, ha ezt a szempontot egy ilyen fontos kérdésben nem kezelik, akkor a többi tekintetben egyre nagyobb teherként nehezedik az a kormányzati szándék, hogy támogatja-e a leszakadókat, segíti-e a felzárkózást. Erre a kérdésre magam azt a választ adtam, hogy a törvény nem támogatja kellően a leszakadókat.
Ennek bizonyítására összeállítottam egy kisebb statisztikai sort; ezek tények, bár ezeket is sokféleképpen lehet magyarázni. Megnéztem, hogy a kormány által meghatározott 42 leghátrányosabb helyzetű kistérség hogyan részesedik a támogatásokból. Az 57 pályázatból 11 darab, tehát 20 százalék jutott ezekbe a térségekbe, az 55 milliárd forintból pedig 7,6 milliárd forint, azaz 14 százalék. Már itt meg lehet állapítani, hogy itt kisebb beruházások jutottak ezekre a térségekre. A 150 kistérségből 28 százalékot képvisel a 42 leghátrányosabb kistérség. Ha a 28 százalékos arányt veszem alapul, akkor ez 15 nyert pályázatot jelentett volna 15,2 milliárd forinttal.
Tehát 4 pályázat és 7,5 milliárd forint hiányzik; ahhoz hiányzik, hogy egyáltalán arányosnak tekintsük a támogatást, tehát a leghátrányosabb helyzetű kistérségek ugyanolyan arányban részesüljenek ezekből a pályázatokból, mint a náluk fejlettebb kistérségek. Ha ez az összeg és ez a darabszám hiányzik az arányossághoz, akkor elképzelhető, és mindannyiunk kialakíthatja a véleményét, hogy milyen támogatásmennyiséget és összeget kellett volna adni ahhoz ennek a 42 leghátrányosabb kistérségnek, hogy a leszakadása mérséklődjön.
Meg kellett állapítanom, hogy még súlyosabb a helyzet megyei szinten, mert ott a differenciálás sokkal erőteljesebb.
Én is megvizsgáltam a hét kiemelten kezelt kistérséget, amit az állam támogat. Mi itt a helyzet? Vannak olyan megyék, ahol erőteljesen támogatják ezeket a kistérségeket: Szabolcsban az öt pályázatból hármat ideadtak, Nógrádban és Borsodban kettőt-kettőt; ezzel szemben Békés megye, Somogy, Szolnok, Bács-Kiskun 11 pályázatából egyetlenegy sem valósult meg a legnehezebb helyzetű kistérségekben. Ez önmagában sokat mond, mert azok a térségek, amelyek elvárják az államtól a támogatást a hátrányos helyzetük miatt, ott bizonyára mérlegelni kellene, hogy saját magukon belül is támogatják-e azokat a leghátrányosabbakat, amelyek miatt a besorolásuk éppen így történt meg.
Engem különösen súlyosan érint a Szolnok megyei eredmény, ahol a tiszazugi és tiszafüredi kistérségekre az 5,5 milliárd forintból, mert ennyi összeg jutott a megyébe, egyetlen fillért sem fordítottak erre a két leghátrányosabb kistérségre.
Ezen okok miatt a magam részéről nagyon vegyes érzelmekkel tekintek az előterjesztésre.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir