SISÁK IMRE JÁNOS

Full text search

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy látom, hogy akkor, amikor egy-egy pénzügyi tárgyú előterjesztésre kerül sor, azonnal visszakanyarodunk a 2003. évi költségvetés vitájához. A kétperces hozzászólásom legvégén majd szeretnék erről néhány szót szólni.
Az előzőekben már említettem, óriási problémát jelent az, hogy a címzett és céltámogatásokra rendelkezésre álló összeg az elmúlt évekhez képest jelentős mértékben csökkent, habár a költségvetési törvény vitájában még arról volt szó, hogy 1 milliárd forinttal nő ez az összeg; valószínűleg valakik a számtani műveleteket nem igazából tanulták meg. A közoktatási törvény módosításánál az alapkészségek határozottabb elsajátítása kapcsán, gondolom, ez majd sikerülni fog.
Most két olyan beruházásról szeretnék szólni, ami, úgy gondolom, rendkívül fontos, és nem került támogatásra, a 406 elutasított pályázat között van. Rögtön azért kezdem egyébként egy nem ellenzéki vezetésű várossal, nehogy véletlenül az a vád érhessen, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze. Szeretnék említést tenni Szigetvár Zrínyi Miklós középiskola és gimnáziumáról, amely egy 850 millió forintos, rendkívül indokolt fejlesztés lett volna. Sajnos nem került sor a címzett támogatás odaítélésére. Bízunk benne, hogy a 2004. évi címzett támogatásoknál talán nagyobb sikerrel jár.
A másik, amelyről szeretnék beszélni, egy olyan 1/1-es, kiemelt kategóriájú ivóvízbázisról szól, amely Pásztót, Szurdokpüspökit és további négy települést ölel fel, 4,4 milliárd forint nagyságrendű ivóvíz-beruházás. Azt hiszem, hogy a szakmai indokoltsága semmiképpen nem kérdőjelezhető meg.
Ezt nagyon szomorúnak tartom, hogy nem került a támogatott beruházások közé.
Egyébként pedig Jauernik képviselő úrnak annyit szeretnék elmondani, hogy a jóléti rendszerváltás valóban jól sikerült: 282,5 milliárd forinttal terhelte meg az önkormányzatokat, és az önkormányzati szövetségek által is egyértelműen kimutatottan mindösszesen “csak” 117 milliárd forint hiányzik a kasszánkból. Innentől kezdve úgy hiszem, hogy az önkormányzati vagyonfelélés, amely már nem megkezdődött, hanem réges-rég a vége felé jár, semmiképpen nem képes arra, hogy 117 milliárddal a problémákat megoldja. Az a 3 milliárd forintos bérhiki, amelynek a szabályait egyébként megalkották, és amelyet a legtöbb önkormányzat nem tud igénybe venni, pusztán a kirakatpolitikához tartozik.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir