PÜSKI ANDRÁS

Full text search

PÜSKI ANDRÁS
PÜSKI ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A 2003. évi költségvetésről szóló törvény 117. §-a rendelkezik arról, hogy a Magyar Államkincstár Rt.-t és az Államháztartási Hivatalt 2003. június 30-áig össze kell vonni, mert így a költségvetés végrehajtása, az ezzel kapcsolatos információszolgáltatás és a pénzforgalom lebonyolítása racionálisabbá és gazdaságosabbá válik. Az összevonás eredménye a Magyar Államkincstár lesz, melynek feladatai bizonyos területeken bővülnek.
Az összevonási folyamatot és az átnevezést a törvényjavaslat körültekintően és részletesen szabályozza. (Dr. László Csaba távozik az ülésteremből.)
Az előttünk fekvő, az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény, valamint a Magyar Államkincstár Részvénytársaságra és az Államháztartási Hivatalra vonatkozó egyéb törvényi rendelkezésekről szóló törvényjavaslat meghatározóan technikai jellegű, annál is inkább, mert mindazon változásokat, melyek részletezését fejti ki, már a 2002. évi LXII. törvény elrendelte a 2003. június 30-i hatálybalépéssel együtt.
A kincstári rendszer ezen fejlesztésének és változtatásának soron lévő eseményét most nincs értelme minősíteni és értékelni. Az észrevételek éppen ezért - egy kivételtől eltekintve - csak és kizárólag jelen törvényjavaslat technikai kérdéseit érintik. Ezek a következők.
A törvényjavaslat több helyen is foglalkozik a kamatokkal, a pénzjövedelmekkel, de ezek egy része hiányos és nem elég gondosan, aprólékosan kimunkált. A törvénytervezetben részletezett, a helyi önkormányzat számára nyújtott megelőlegezéshez társuló kamat mértéke meghatározott, ugyanakkor a szövegrész nem tartalmazza ennek elszámolását. A 7. § rendelkezik a jogtalanul igénybe vett önkormányzati támogatás, a felhasználás igénybevételéhez kötődő kiegészítő kamatról, ám ennek sorsáról nem nyilatkozik.
A javaslatban olvashatunk arról, hogy az állam átmenetileg szabad pénzeszközeivel való aktív gazdálkodást a Magyar Nemzeti Banktól az Államadósság-kezelő Központ Rt.-hez rendeli. Amennyiben ez az EU-gyakorlat, a módosítás nem kifogásolható, ellenkező esetben azonban a Magyar Nemzeti Bank politikai indíttatású megszorítása vélelmezhető, mely a jegybanki felügyelet alóli kivonással a kormány mozgásterét növelő intézkedésnek tűnik.
Pozitív változásnak minősíthető a 9. § azon módosítása, mely a helyi önkormányzati költségvetési szervekre és a kisebbségi önkormányzati szervekre - pénzeszközeik kezelését tekintve - azonos szabályokat rendel. Az államháztartásról szóló törvényen kívüli további törvényekkel való, jogharmonizációt szolgáló törvénytervezeti elemei logikusak és indokoltak.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir