TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS, a számvevőszéki bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Megvallom őszintén, nagy élvezettel hallgattam Boldvai képviselő urat, mert együtt voltunk a bizottsági ülésen, de a bizottsági ülésen összesen ilyen terjedelmű kormánypárti felszólalás, támogató felszólalás nem hangzott el, mint itt a plenáris ülésen - legalább megismerkedhettünk most már a számvevőszéki bizottság tagjai támogató igenjének valós okaival is.
Az ellenzéki képviselők viszont kérdéseket fogalmaztak meg az előterjesztő felé, illetve az előterjesztést támogató kormánypárti képviselők felé. Ezek a kérdések a következők voltak: mi indokolja a szervezeti összevonást; van-e erre vonatkozóan európai uniós előírás; jelent-e ez költségmegtakarítást az államháztartás számára? Jelenti-e ez a törvényjavaslat a közpénzek útjának átláthatóbbá tételét, és ha igen, ezt a törvényjavaslat melyik része tartalmazza? Jelenti-e ez a törvényjavaslat a résztvevők számára, azok számára, akik ebben a kérdésben érintettek, akár az államháztartás szereplői, akár a pénzügyi folyamatokban részt vevők, akár a nem állami tulajdonú szervezetek számára azt, hogy gyorsabban, szakszerűbben jutnak majd állami forrásokhoz? Mert azt tudjuk, hogy most elég nehéz és körülményes a megítélt állami támogatáshoz hozzájutni. Ez a szervezeti átalakítás jelent-e számukra majd könnyebbséget? Azt is megkérdezték az ellenzéki képviselők, hogy az előterjesztők figyelembe vették-e azt, hogy mit mond erre vonatkozóan az elmúlt évi országjelentés, hogyan értékelte ezt a szervezeti változást, amely teljesen különválasztotta a két dolgot: a pénzügytechnikai folyamatokat az Államkincstárra bízta, míg a költségvetés ellenőrzését, az előirányzati gazdálkodást és nyilvántartást az Államháztartási Hivatalra.
Összességében elhangzott az ellenzéki képviselők részéről, hogy nem látják azokat az indokokat a törvényjavaslat általános indoklásában, amelyek szükségessé tették a két szervezetnek az összevonását, és kíváncsian vártuk mind az előterjesztő, mind pedig a kormánypárti képviselők véleményét. Az előterjesztők részéről a Pénzügyminisztérium osztályvezetője kifejtette a véleményét; egy köztisztviselővel nyilván politikai vitába nem kívántunk keveredni, vártuk a kormánypárti képviselők érvelését - ezt sajnos a bizottsági ülésen nem ismerhettük meg.
Miután az ellenzéki képviselők vannak abban a helyzetben, hogy csak érvek és tények alapján döntsék el azt, hogy egy törvényjavaslatot támogatnak-e vagy nem, így az ellenzéki képviselők éltek ezzel a jogukkal, de miután érveket nem hallottak a törvényjavaslat indoklása mögé, ezért úgy döntöttek, hogy a törvényjavaslatot nem támogatják.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir