DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azt kell mondanom, annak ellenére, hogy egy ellenzéki képviselő mondta el az interpellációt, reális a helyzetértékelése. Valóban rendkívül nehéz helyzetben, mondhatjuk úgy is, csapdahelyzetben vannak a sertéstenyésztők. Szeretném elmondani, hogy a kormányzat eddig is folyamatosan segített a nehéz helyzetbe jutott termelőknek, egyébként ellehetetlenült, összedőlt volna már eddig is a piac.
Nézzük meg, hogy mi okozta ezt a rendkívüli, nehéz helyzetet! Több tényező együttes hatása miatt jött ez létre. Egyébként aki ismeri a sertéspiacot, tudja, hogy három-négy évente egy olyan sertésciklus következik be, amely a korábbi hiánygazdálkodás következtében nagyon jelentős túlkínálatot jelent a sertéspiacon, és ennek következtében nemzetközileg is összeomlanak az árak. Sajnos, a tavalyi év nyara óta ezzel állunk szemben.
2001-ben Magyarországon is tetőzött a sertéshús iránti kereslet. Emlékszünk rá, 350 forint/kilogrammos élőállatárak alakultak ki. Ennek következtében a magyar vidéken élő emberek úgy gondolták, ebből az ágazatból lehet igazán nagy jövedelmet szerezni. 38 ezer anyakocával több van az országban, aminek következtében az idei évben csaknem félmillió darabbal több a sertés, és mivel Magyarország egyébként is sertéshúsexportőr, ezt a mennyiséget a rendkívül nyomott exportpiacon, külpiacon kell levezetni, természetesen az adófizetők jelentős segítségével.
A másik tényező, ami sajnos rendkívül megnehezíti a helyzetünket, a forint felértékelődése. Gondoljanak bele, képviselőtársaim, egy olyan ágazatban, ahol a jövedelmezőség 3-4 százalékos, a termelőknek milliárdokban ki sem fejezhető az eredménye, 10 milliárd forint veszteséget okozott a forintfelértékelődés. Nyilvánvaló, ezt is a kormánynak kellene kiegyenlítenie.
A harmadik tényező, amit meg kell említenem, a WTO-szerződés, illetve még a korábbi GATT-szerződés, amely viszont nagyon jelentős mértékben megköti a kormány cselekvési lehetőségét, hiszen be van szűkítve, hogy mihez tudunk exporttámogatást adni.
Ennek ellenére valós a képviselő úr meglátása. Már januárban majdnem összeomlott a piac, amikor a húsipari vállalatok a decemberi megállapodást elutasították. Egy hónapig küzdöttünk azért, hogy szabályozott piacot tartsunk fenn. Ennek volt köszönhető, hogy az U-minőségű sertésre támogatásokkal együtt a 280 forintos árat tudtuk biztosítani. Látható, hogy a piac ezt nem fogadta el, hiszen a termelők mintegy 15-20 százaléka tekintetében kettős árrendszer alakult ki. Nem minősítették a sertéseket, és elsősorban a kistermelők rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.
Úgy gondoljuk, ilyen szabályozás fenntartásának nincs értelme, ezért már folyamatosan egy hónapja tárgyalunk a sertéspiac szereplőivel. A mai napon három órát tárgyaltam a tíz legnagyobb húsipari vállalat képviselőivel annak érdekében, hogy májustól ismét szabályozott legyen a piac. A további gyakorlat természetesen nem folytatható, épp a termelők érdekében.
Továbbra is fenn akarjuk tartani a termelők sertésenkénti 3 ezer forintos támogatását. Természetesen megtartjuk az állati eredetű hulladékok megsemmisítésére az állat-egészségügyi költségek támogatását.
Az elmúlt hónapokban nagyon jelentős lépéseket tettünk az exporttámogatás tekintetében, így az élőállat-támogatást 85-90 forintra emeltük, a félsertés-támogatást 150 forint /kilogrammra, de látható, annak érdekében, hogy az egyensúly fennmaradjon, a végtermékkivitelt is segíteni kell.
Úgy gondolom, van reális lehetőség a megállapodásra. Sajnos, csak a költségvetési keretek szabnak határt, nem a kormányzati akarat. Nyilvánvaló, nekünk is addig lehet nyújtózkodni, ameddig a takaró ér. Nagyon remélem, ez a megállapodás létrejön, és konszolidált viszonyok maradnak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir