FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A többszörösen módosított 45/96. évi kormányrendelet 218/A. § (3) bekezdése a vámletétet, azaz a vámbiztosíték letéti számla elévülését írja elő. Ennek a szakasznak az alapján a vámhatóság alkalmazza a vámbiztosíték letéti számla egyenlegének öt év utáni megszüntetését. Ugyanakkor a határozatokat hozó elsőfokú államigazgatási szerv, a vámhivatal nem hajlandó tételes számlaegyeztetésre. Ennek az a következménye, hogy nagyon sok importőr cégnek az e számlán használt pénzét egyszerűen elveszi ma a vámhivatal, véleményünk szerint jogtalanul. Ugyanis hivatkozva a 218/A. § (3) bekezdésére, ez a gyakorlat véleményünk szerint sérti az alkotmányt, annak is a 13. § (1) bekezdését, a tulajdonjog sérthetetlenségének az elvét.
A cégek, illetve a vállalkozások a vámbiztosíték letéti számla december 31. napi egyenlegét a többször módosított 2000. évi XXXII. törvény 23. §-a alapján a mérlegében mint saját forrását köteles szerepeltetni. Megtévesztő az a gyakorlat, hogy az ügyfeleket nyilatkoztatják, hogy a vámbiztosíték maradványösszegét kérik számlán tartani azzal, hogy arra elszámolásokat fog teljesíteni. Ez a magatartás megtéveszti az ügyfeleket, mert egyrészt nem jogosult számlát vezetni a vámhivatal, ez ugyanis pénzintézeti tevékenység, másrészt a számlán való tartással nem a jogosultsággal rendelkező személy rendelkezik a cég vagyona felett. Ez a gyakorlat az államosítással egyenlő. Ez véleményünk szerint nem lehet jellemző a demokratikus jogrendre.
A vámbiztosíték letéti számlán lévő pénzekre történő vámkezelés menetét pontosan meghatározza a '95. évi C. törvény, amely kimondja: a visszajáró vámbiztosítékot az annak felszabadítását követő 15 napon belül vissza kell fizetni, de ez nem történik meg. Ugyanakkor a vámbiztosíték-számlára vonatkozóan az Állami Számvevőszék többször tett megjegyzést a '95., '96., 2002. évi jelentésében. A megállapításokkal kapcsolatban a felügyelő tárca intézkedései elmaradtak.
Kérdezem államtitkár urat: van-e remény arra, hogy ez a véleményünk szerint alkotmányellenes helyzet megszűnjön? Várom válaszát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir