DR. BÁRÁNDY PÉTER

Full text search

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Valóban az élet, halál határterületeit rendező rendelkezéseknek a jogi mikéntje mindig problémákat vet föl, különösen az eutanázia kérdése, hiszen ez nem egy ősi kérdés, ez egy olyan kérdés, amit a technika fejlődése hozott elő, a technika jelenlegi viszonylag magas fokán vetődik föl az a kérdés, hogy a méltósághoz való jog hogyan érvényesül az élet elmúlásának időszakában.
Az Alkotmánybíróság megállapította azt, hogy a jelenlegi jogi szabályozás az egészségügyi törvényben nem alkotmányellenes, megállapította azt, hogy a passzív eutanáziát lehetővé tévő rendelkezések alkotmányosak. Ugyanakkor nem állapította meg - helyesen, nem is tartozik az ügykörébe és hatáskörébe -, hogy ez a rendezés jó-e. Az állapítható meg, hogy valószínűleg nem kielégítő ez a jogi rendezés.
Az alkotmányossági próbát ugyan kiállt rendelkezés vizsgálata tárgyában Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese vizsgálatot kezdeményez, vizsgálatot folytat le a közeljövőben arra vonatkozóan, hogy ez a rendelkezés, amely valóban bürokratikus, hogyan működik a valóságban. Az eredménye, azt gondolom, hogy megjósolható ennek a vizsgálatnak. Az eredménye az, amit képviselő úr is jelzett felszólalásában, hogy nagyon sok kórházban nem is ismerik valószínűleg ennek a rendelkezésnek a létét, és hogy a betegeknek nincs róla tudomása, az viszont bizton állítható.
Ehhez képest, ennek a vizsgálatnak az eredményét is megvárva, úgy vélem, hogy hasznos és indokolt lesz, ha Csehák miniszter asszonnyal együtt kezdeményezzük ennek a törvényi rendelkezésnek a módosítását, kezdeményezzük azt, hogy tartalmában ugyan nem túlterjeszkedve természetesen az eutanázia ezen kategóriáján, a rendelkezés bürokratizmusát csökkentsük, és ezzel alkalmazhatóbbá vagy - ez talán nem jó szó - kezelhetőbbé tegyük az egészségügyi törvénynek ezt a rendelkezését.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir