SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár úr, engedje meg, hogy interpellációmban újra az egészségügyi alapellátást sújtó döntéseik okára kérdezzek rá.
Sajnos, azzal kell kezdenem, hogy a szocialisták immáron sokadik ígéretükről feledkeztek el. Tavaly bejelentették, hogy 50 százalékos béremelés lesz az egészségügyben, ám idén februárban döbbenten tapasztalták a háziorvosok, hogy elolvadtak az ígéretek, elolvadt az 50 százalékos béremelés. A háziorvosi körzetek jóval kevesebb pénzt kaptak, mint a megelőző hónapban, ami sok esetben azt jelenti, hogy százezreket vesznek ki havonta a betegek ellátásáért felelős háziorvosok és ezen keresztül a betegek zsebéből. Az intézkedés kapcsán elsősorban a kistelepülésen élők ellátása került veszélybe, valamint a diplomás ápolónők foglalkoztatása lehetetlenül el. Összességében pedig elmondható, hogy a betegek ellátásának a minősége romlik, hiszen nem jut pénz minőségi munkaerőre, a műszerfejlesztésre, és nagyüzemi betegellátásra kényszeríti a háziorvosokat.
Nem lett volna helyesebb úgy fogalmazniuk a tavalyi évi önkormányzati választásokon, hogy kevesebb pénzt az egészségügynek, kevesebb pénzt a betegeknek, kevesebb pénzt az embereknek?
Akkor miniszter asszony a felvetett kérdéseimre azt válaszolta, hogy foglalkoznak a problémával, és az érintett érdekképviseleti szervekkel majd közösen fogják beterjeszteni a megoldást. Bár a miniszter asszony ígéretével szemben már eltelt két hónap, még mindig nem adták vissza a hiányzó forintokat.
Aggodalomra ad okot, hogy az új tervezet szerint is legalább 840 háziorvosi praxis még mindig rosszabbul fog járni a tavaly decemberi állapothoz képest. Ez, kedves képviselőtársaim, 1 175 578 lakost sújt Magyarországon.
Államtitkár Úr! Akkor, amikor az Európai Unió felé tartunk, ön mint egészségügyi államtitkár, nem engedheti meg, hogy - ismétlem – 1 175 578 polgár egészségügyi alapellátásának a minősége, színvonala romoljon. Nem tisztességes eljárás sem a háziorvosokkal, sem az ott dolgozó egészségügyi munkatársakkal, sem pedig a betegekkel szemben, hogy minden előzetes tájékoztatás nélkül a háziorvosi praxisok egy része százezrekkel kap kevesebbet havonta, így az ott dolgozókat és a több mint egymillió lakost másodrendű állampolgárként kezelik.
(15.20)
Nem mondok újat azzal, hogy hazánk rossz népegészségügyi helyzetének javításában meghatározó szerepe van a háziorvosi ellátásnak is.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ezért a kérdéseim a következők. Mi az oka annak, hogy február 1-jétől a háziorvosok finanszírozását megkurtították? (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Mikor kívánja a hiányzó forintokat visszaadni? S nem gondolja-e, hogy Magyarország többet érdemel?
Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir