SZABÓ ISTVÁN

Full text search

SZABÓ ISTVÁN
SZABÓ ISTVÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az interpellációm tárgya, valamint az azzal kapcsolatos kormányzati magatartás akár a szocialista kormányzás legfőbb jellemzőit csokorba szedő tanmese is lehetne, de nem lehet azzá, mert a történet szocialista főszereplői a legcsekélyebb hajlandóságot sem mutatják a tanulságkeresésre, sőt, ha rajtuk múlik, a jó elnyeri méltó büntetését, a rossz pedig boldogan él, amíg meg nem hal. De haladjunk csak szépen sorban!
Az In-Forrás XXI. Közhasznú Társaságot a polgári kormány Miniszterelnöki Hivatala alapította. A kht. egyebek mellett 12 ezer köztisztviselőt, valamint bírákat, ügyészeket, bírósági és ügyészségi alkalmazottakat juttatott számítógéphez a Széchenyi-terv pályázatainak keretében. A kormányváltást követően Baja Ferenc államtitkár úr egy megbízólevél tanúsága szerint - mint az ön tulajdonosi jogokat gyakorló elődjének képviselője - megbízta a Proware Kft. nevű magáncéget a kht. átvilágításával. Az átvilágításért utólagos szerződéskötéssel két részletben összesen bruttó 20 millió forintot fizettek ki a Proware-nek, amely költséget a Széchenyi-terv köztisztviselői számítógép-pályázatára terheltek. 2002. december 31-én a kht. jogutód nélküli megszüntetését, végelszámolását rendelték el. A kijelölt végelszámoló Baja Ferencnek írott februári feljegyzésében arról tájékoztat, hogy a kht. részt vesz a kormányzati adatvédelmi és adatmentési projekt kidolgozásában és megvalósításában, majd arról panaszkodik, hogy a projekttel kapcsolatos eszközbeszerzés megtörtént, melynek ellenértékét, 322 millió forintot mellesleg szintén a Széchenyi-tervre terhelték, de az eszközök hollétét nem ismeri, és a számlákba sem tekinthet be, mert a titkos projekt titokgazdája a kht. ügyvezetője.
A titokzatos projekt ötletgazdája az egyik lap birtokában lévő dokumentum szerint az In-Forrással az átvilágítás után is kapcsolatban maradó Proware, amely társaság 2002. november 21-én nyújtotta be a nemzeti adatvagyon-védelmi központ és az úgynevezett hungarian red team létrehozásáról szóló koncepcióját. Előbbi egy budapesti elsődleges és egy Budapesten kívüli második adatgyűjtő központ létrehozását tűzi ki célul. Utóbbi, a “magyar vörös csapat” állami szervezetek, egyéb hivatalok, vállalatok információs rendszereihez férkőzik hozzá legális és illegális, általuk etikus hackelésnek nevezett módon. A hackelés, mint tudjuk, nem más, mint egy számítástechnikai rendszerbe a védelmi rendszer megsértésével vagy kijátszásával történő jogosulatlan belépés, illetve az ott tárolt adatok megváltoztatása, törlése, hozzáférhetetlenné tétele. És még valami: a projektet kiszolgáló két nagy teljesítményű adatbázisszervert - a miniszter úr írásbeli kérdésemre adott válasza szerint - központosított közbeszerzés keretében szerezték be. (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Ezzel szemben a miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatóságának főigazgatója (Az elnök jelzi az idő leteltét.) a nyilatkozatában cáfolta ezt.
Kérem önt, miniszter úr, tegyen kísérletet az írásbeli válaszában közöltek (Az elnök jelzi az idő leteltét.), az ügyben érintett Baja Ferenc nyilatkozatai és a tények között fennálló (Az elnök jelzi az idő leteltét.) súlyos ellentmondások feloldására.
Várom a megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir