ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY, az oktatási és tudományos bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az oktatási bizottság 2003. február 12-ei ülésén tárgyalta a gyermekek és az ifjúság helyzetéről szóló 2001. évi jelentést. A bizottság tagjai egyöntetűen megállapították azt, hogy a jelentés egy olyan fontos alapdokumentum, amelyik hozzájárul nemcsak ahhoz, hogy az ifjúság helyzetét megismerjük, de ahhoz is, hogy megalapozzuk saját oktatáspolitikai döntéseinket. Ezért a bizottság nevében is köszönetemet szeretném tolmácsolni a jelentés elkészítőinek és beterjesztőinek.
A jelentés számos olyan adatot tartalmaz, amely az oktatás területén is megalapozza a további munkákat. Hadd ismertessek ebből néhányat! Folyamatosan nő azoknak a 14-17 éves fiataloknak az aránya, akik középiskolába járnak. Azonban az figyelmeztető, hogy ez a növekedés az utolsó években, tehát 2000-2001-ben már megállt, és még mindig számos olyan fiatal van, aki érettségi nélkül kezdi el a pályát. A bizottság ülésén elhangzott olyan vélemény, hogy ezen fiatalok számára hosszabb távon a munkába állás és a munkaerőpiacon való maradás meglehetősen nehéz lesz. Az általános iskolát elvégzők száma - ezt említették már képviselőtársaim, én is megemlítem - az 1990-es 173 ezerről 2001-ben már 118 ezerre csökkent. Ez tanulságos abból a szempontból, hogy lehetővé teszi azt, hogy megértsük, milyen demográfiai nyomás nehezedik az iskolarendszerre, magyarán szólva, mennyivel kevesebb diák van ma az iskolákban.
A felsőoktatásba felvettek aránya tovább növekszik, 2001-ben elérte a 60 százalékot. Ez azt is jelenti, hogy 47 ezren szereztek diplomát ebben az évben, ami körülbelül az adott korosztály 40 százalékát jelenti. Ugyanakkor ez figyelmeztető jel, hogy az infrastruktúra nem tartott lépést a felsőoktatás növekedésével, ebben az évben a hallgatóknak már csak 24 százaléka volt képes arra, hogy kollégiumban tanuljon. Szintén elgondolkoztató, hogy 44 százalékra nőtt az esti, levelező képzésben, távoktatásban részt vevők aránya a nappali képzésben részt vevőkhöz képest, ami jelentheti azt is, hogy egyre inkább kialakul az élethosszig való tanulás kultúrája és gyakorlata, de sajnos azt is jelenti gyakran, hogy kiszorulnak a hallgatók vagy jelentős részük a nappali képzésből.
Tisztelt Ház! Ma már többször beszéltünk az idegennyelv-tudás és a számítógépes ismeretek szerepéről mint olyan alapképességekről, amelyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a fiatalok, az iskolát elvégző diákok képesek legyenek sikeresen szerepelni aztán az élet színpadán. Ezek az adatok továbbra is aggasztóak. A 15-29 éves férfiak 56 százaléka semmilyen idegen nyelven nem beszél. A hölgyeknél ez az arány egy kicsit jobb, ott csak 46 százalék. Ugyanakkor a kistelepülésen élők 63 százaléka nem beszél nyelvet, miközben Budapesten ez az arány csak 36 százalék.
Hasonló a helyzet a számítógép-használatnál. A fiatalok közel fele egyáltalán nem használ számítógépet, és településtípus szempontjából ugyanaz a nagy különbség jelenik meg: 65 százalék a kistelepüléseken, aki nem jut számítógéphez, és csak 29 százalék a fővárosban. A “van-e saját számítógépe?” kérdésre a fiatalok 30 százaléka válaszol úgy, hogy van, ugyanakkor van még egy jelentős réteg, aki közösségi módon, elsősorban iskolákban fér hozzá a számítógéphez.
A bizottság örömmel üdvözölte azt, hogy a jelentés külön foglalkozott a roma fiatalok helyzetével, és azt is örömmel állapítottuk meg, hogy nőtt azoknak az aránya, akik ebben a csoportban ösztöndíjakat kapnak; bár ezeknek az ösztöndíjaknak a hasznosulásával kapcsolatban megfogalmazódtak némi kételyek.
A jelentés fontosságát és jól elkészített voltát mutatja az, hogy rendkívül élénk vita alakult ki az oktatási bizottság ülésén a jelentéssel kapcsolatban. Ez a vita érintette többek közt a diákhitel kérdését, a Bursa Hungarica rendszerét, az iskolai sportot és ennek részeként a kézilabdát, az iskolaszerkezeti változásokat, sőt a darts sport fontosságát is. Ugyanakkor mégiscsak kialakultak ebben a vitában olyan alapvető erővonalak, amelyek, úgy tűnik, a bizottság minden oldala és minden képviselője által támogatottak. Ez pedig az, hogy az oktatáspolitika eszközeivel is tennünk kell egyrészt a korosztály szétszakadása ellen, másrészt pedig a korosztály egészének versenyképesség-növelése érdekében.
Ennek alapján a bizottság megköszönte és egyöntetűen általános vitára alkalmasnak találta a beterjesztett jelentést és határozati javaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir