DR. HILLER ISTVÁN

Full text search

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN oktatási minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm interpellációját, mert így kérdésére válaszolva módom és lehetőségem nyílik elmondani, hogyan vélekedünk, és mit teszünk felsőoktatásunk megerősítéséért és színvonalának emeléséért.
Elsőként a szellemi alkotóerő nagyobb megbecsülésére koncentráltunk. A tanítási év kezdetén 50 százalékkal megemeltük az összes felsőoktatási intézményünkben dolgozó oktatónk, kutatónk fizetését. Ilyen egyszeri és radikális fizetésemelésre több mint száz éve, Trefort Ágoston és Csáky Albin időszaka óta nem volt példa, és mindezt úgy, hogy a fizetésemelés finanszírozása 100 százalékig a központi költségvetésből származik. Ez már csak azért is örvendetes, mert így képviselő úr is, mint egyik neves egyetemünk oktatója, másfélszer többet kereshet, mint a korábbi kormány idején, így nyilván jobb és könnyebb feltételek mellett dolgozhat ön is oktatóként, és így több interpelláció megfogalmazására is módja nyílik képviselőként meg politikusként, mint ahogy jelenleg is.
Másodikként: felsőoktatási intézményeink, a tanszékek, a laborok megerősítését, lényegesen jobb eszközellátását kívánjuk elérni. E program része az említett eszközbeszerzési keret és az erről szóló pályázat. E kiemelt feladatokra, az informatikai fejlesztésre, így a szóban forgó pályázatok koordinálására az oktatási miniszter külön miniszteri biztost nevezett ki.
2002. november 8-án informatikai eszközpályázatot írt ki az Oktatási Minisztérium alapkezelő igazgatósága kutatóintézetek, kutatást végző felsőoktatási intézmények számára. Ennek a forrása a központi műszaki fejlesztési alapprogram célelőirányzatainak év végén rendelkezésre álló szabad kerete volt. A bírálóbizottság november 30-ai, valamint a felsőoktatási helyettes államtitkár javaslatára 2002. december 13-án született meg az a döntés, amely 2,4 milliárd forint értékben összesen 21, különböző célú és összetételű konfigurációt és csomagot tartalmazott. Összesen 65 különböző pályázónál valósulhat meg egy valóban rendkívüli, mind ez ideig nem látott, jelentős fejlesztés. Hadd idézzem képviselő úrnak a pályázati dokumentációt és szerződést, amelyet minden pályázó 2002. november 22-éig aláírva beküldött, tehát vélelmezhetően ismerte annak tartalmát: vállalja, hogy a pályázatban megadott kutatás-fejlesztési célú beszerzést elvégzi.
Tehát, képviselő úr, nincs szó az Oktatási Minisztérium esetében beszerzésről. Az intézmények végzik el a beszerzést, méghozzá azokra a csomagokra, amelyekre pályázhat. A december 13-ai döntéshez képest a megítélt támogatási összegekben valóban következett be változás, erre a tárca azonnal reagált.
Harmadik kérdésére válaszolva, megemlítve még, hogy az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottságnak a pályázattal kapcsolatos határozata itt van a kezemben, ezt szívesen odaadom képviselő úrnak is: e határozatban nem a beszerzési árakról van szó, hanem arról az igényről, hogy a jelzett összeg az eredeti forrásba visszapótlásra kerüljön.
Befejező kérdésére válaszolva pedig tájékoztatom képviselő urat, hogy szándékaink és intézkedéseink szerint az összegnek sem kisebb, sem nagyobb része nem landol a képviselő úr által szellemes eredetiséggel nevezett üvegzsebekben, hanem teljes egészében az oktatást és a kutatást segítő eszközök formájában egyetemeinket, tanszékeinket és laboratóriumainkat gazdagítják. Ezért mint kutató, mint oktató is kérem képviselőtársamat az interpellációra adott válaszom elfogadására. Nagyon szépen köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir