PICHLER IMRE

Full text search

PICHLER IMRE
PICHLER IMRE (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Miniszterelnök úrhoz fordult a gazdasági szereplőket tömörítő Tej Terméktanács, mivel a mai napig nem tudott megállapodásra jutni egyetlen szóba jöhető minisztériummal sem az iskolatej-akció folytatásáról. A diákoknak napi két deciliter ingyenes tejet juttató program, amely az elmúlt év végéig hét megyére és Székesfehérvárra terjedt ki, január óta áll.
(14.50)
A 2002 végén lejárt szerződést az állam és a Tej Terméktanács, illetve a részvevő önkormányzatok között nem sikerült megújítani. A választási ígéretek léggömbjei sorban pukkannak ki: befagyasztották a Széchenyi-tervet, lényegében leállították a szociálislakás-programot, azt mondták, hogy a gáz árát nem emelik meg és sorolhatnám tovább. Az ingyenes tankönyvre sem számíthat sok szegény család. A hangzatos ígéretek ideje lejárt. Egyszer minden csoda véget ér. Mostanra egyre több ember érzi a bőrén, hogy szavakból, ígéretekből nem lehet kifizetni a villanyszámlát, megvásárolni a mindennapi kenyeret, nem lehet fizetni gyermekeink iskoláztatását.
Az idei tél az átlagosnál keményebb, így nem csoda, hogy az iskolatejprogram is “befagyasztásra” került. Nincs gazdája az iskolatej-akciónak, nyilatkozta a Nutricia Kft. ügyvezetője. Az ifjúsági tárcánál kijelentették, hogy 2003-ban semmi közük nincs az iskolatejprogramhoz. Az oktatási tárca szerint az iskolafenntartók dönthetik el, hogy milyen jellegű és milyen minőségű étkeztetést biztosítanak. A Nutricia és a Drávatej Kft. az ország hét megyéjébe szállított közel 190-200 ezer poharas tejet, kakaót. A 70 százalékos állami és 30 százalékos önkormányzati támogatásról szóló szerződés azonban a múlt év végén lejárt, és a kft.-k azóta sem tudják kideríteni, hogy kivel köthetnék meg az újabb szerződést.
A központilag szervezett tejszállítás hiányában csak nagyon kevés iskola vesz majd tejet a tanulóknak - aggódik a Tej Terméktanács igazgatója. Megemlíti, hogy az elmúlt évben szó volt a program országossá történő bővítéséről is. Ez nemcsak egészségügyi, hanem piaci okok miatt is célszerű lett volna. A 200 millió liter tejfeleslegből 50 millió liter tej elhelyezését biztosítaná a program, és rászoktatná a tej és a tejtermékek fogyasztására a fiatalságot. Ezért kérdezem miniszter urat, hogy lesz-e folytatása az iskolatej-akciónak.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir