DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Asszony! Emlékszem, amikor 2000-ben ez a Ház tárgyalta az úgynevezett Balaton-törvényt, a balatoni területrendezési szabályzatot, és hogy mennyi érdekcsoport mozdult meg akkor pró és kontra; az egyik a Balaton és a környezet védelme érdekében, a másik a már úgynevezett szerzett jogok megtartásáért, illetve bizonyos elnézőbb szabályozás megalkotásáért. Ez mutatja, hogy ez a kérdés bizony érdekek mentén is kezelendő, nem pusztán csak szabályozás kérdése. Ezért a végrehajtásra és a konzekvens, a törvénynek megfelelő rehabilitációs terv kikényszerítésére bizony nemcsak társadalmi, hanem politikai igény is van, és legyen bármilyen érdekellentét is a másik oldalról, ezt végre kell hajtani.
Az elmúlt időszakban mintegy 45 esetben került arra sor, hogy a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szabálysértési határozata alapján visszabontatta az illegálisan épült, illetve betöltött részeket. Bizony sajnos, ezt államköltségen kellett megtennie, mert sok esetben maga a létesítmény tulajdonosa vagy annak építője sem volt ismert.
Amit ön kért, a partvonal-szabályozási terv elkészült, át lett adva a VÁTI-nak, amely még ebben a félévben, júniusig elkészíti a rehabilitációs tervet, amelyet köteles lesz mind a 43 önkormányzat beépíteni a saját területrendezési tervébe, és ez alapján a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a területrendezési tervnek érvényt szerez. Tehát várható, hogy itt a második félévben tömeges visszabontásokra, tömeges Balaton-rehabilitációs programokra, úgynevezett “szerzett jogok” csorbítására fog sor kerülni, még akkor is, ha ez egyeseknek nem tetszik, és azt gondolják, hogy ebben az országban - mivel ők, mondjuk, egy másik kaszt tagjai - mindent megtehetnek.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir