DR. MÉZES ÉVA

Full text search

DR. MÉZES ÉVA
DR. MÉZES ÉVA (SZDSZ): Köszönöm. Tisztelt Államtitkár Úr! A téli fagyok megszűnésével, a nyár, illetve a turistaszezon közeledtével ismét előtérbe került a Balaton-törvény végrehajtása és a tó partjának rehabilitációs terve, a part- és vízfeltöltés kérdése.
A partvonallal kapcsolatban felmerült egy igen régóta húzódó, immáron krónikusnak mondható probléma. A vízparti telkek tulajdonosai ugyanis gyakran jóval a birtokuk határán túl lévő területeket is sajátjaikként használnak. Előszeretettel építenek ide stégeket, bejárókat, csónakkikötőket családi használatra, sőt az elvileg védelemre szoruló nádasokba ösvényeket vágnak, és a vízben is kiirtják a nádtöveket.
Égető szükség lenne hát a helyzet felszámolására, ugyanis ha ez így folytatódik, az egyik legfontosabb természeti kincsünk az évek múltán zsebkendőnyi méretűre zsugorodhat. Arról nem is beszélve, hogy a nádasok és élőviláguk megóvása érdekében is mihamarabb megoldást kellene találni a helyzetre.
A 2000-ben hatályba lépett Balaton-törvény egy partvonal-szabályozási és egy rehabilitációs terv elkészítését írja elő. Az előbbivel 2002 végéig kellett elkészülni, az utóbbi határideje 2003. március 31. Kérdés, hogy a rehabilitációs terv kínál-e valamilyen elfogadható megoldást. A partvonal-szabályozási és rehabilitációs terv megvalósulása esetén rendeződhet az illegális partfeltöltések kérdése, azonban a magántulajdonosok hasonló akcióit a továbbiakban is meg kell akadályozni, mert nemcsak az államnak okoznak ezzel tetemes költségeket, de kárt tesznek hazánk egyik legnagyobb természeti kincsében is. Hogyan vihetnénk hát értékeinket az Európai Unióba, ha magunk pusztítjuk őket?
Mindezek alapján a következő kérdéseket szeretném feltenni az államtitkár úrnak: mit tesz a minisztérium annak megakadályozására, hogy magántulajdonosok a továbbiakban is a közvagyont sajátítsák ki? Ha sikerül néhány kisajátító kilétére fényt deríteni, számíthatnak-e felelősségre vonásra?
Várom válaszát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir