DR. BÁRÁNDY PÉTER

Full text search

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Közvetett demokrácia a parlamenti működés, és ezért nem szokott az problémát okozni, hogy ki kit képvisel, kivéve, ha valami előkérdés fölmerül magából a kérdésből adódóan.
Ön úgy kezdte kérdését: “Hónapok óta találgatja a demokratikus közvélemény…” Én nem tudom azt, hogy most ezt tetszik képviselni, vagy mit tetszik képviselni; ha a demokratikus közvéleményt tetszik képviselni, akkor ez egy párthatározat alapján történik-e vagy egyéni mérlegelés alapján. (Derültség, taps a kormánypártok soraiban.)
Persze, bármi legyen a technika (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Országgyűlési képviselő!), ha ugyanazon frakción belül az antidemokratikus közvéleményt is képviselnie kell valakinek. (Derültség az MSZP soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Benneteket támad! - Folyamatos közbeszólások.) Egyébként persze nagyon rendben van minden Keller László alkotmányos elhelyezkedésével kapcsolatban; az alkotmánynak a 39. § (2) bekezdését kell csupán ismerni hozzá, miszerint a politikai államtitkár a miniszterelnök vagy a miniszter által hatáskörébe utalt ügyeket elláthatja, valamint meghatározott feladat elvégzésére is kinevezhető.
(Az elnöki széket Mandur László, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezt tette meg ezen alkotmányos rendelkezés alapján a 148/2002. számú kormányrendelet, amelyben a politikai államtitkár, mármint Keller László feladatát a következőkben határozta meg: “Az előző pontokban foglalt feladatai teljesítésével elősegíti a közélet tisztaságát veszélyeztető cselekmények és visszásságok feltárását. Feltárja, elemzi, illetőleg jelzi azokat az okokat és körülményeket, amelyek a közélet tisztaságát veszélyeztető jelenséget előidézték.” És ebbe bizony beletartozik az esetlegesen bűncselekmény törvényi tényállását is érintő valamilyen magatartás.
Persze, az ön kérdésében némiképp nem az én nyilatkozatom idézett, legalábbis a második részben, hiszen az első rész azért tisztességgel idézi, hogy a múltat és a jövendőt vizsgálja ilyen szempontból az államtitkár… (Közbeszólás a Fidesz soraiból: A jelent!) A múltat és a jelent; a jövendőt is, mert legyünk optimisták. (Derültség a Fidesz soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Az más tészta! Azt szégyelljük! - Dr. Kontrát Károly tapsol.)
Azt is kifogásolja a képviselő úr, hogy a miniszterelnök úrnak jelent az államtitkár úr. Erre megint csak az alkotmánynak a már ismert vagy idézett szakaszát kell megismerni, nekem csak megismételni (Derültség kormánypártok soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból.): hatáskörének gyakorlásáért a miniszternek, illetőleg a miniszterelnöknek tartozik felelősséggel, abban a Miniszterelnöki Hivatalban, amely egyébként a miniszterelnök munkáját segítő szervezet.
Azt gondolom, hogy ezen alkotmányos rendelkezés teljes választ ad arra, hogy Keller László alkotmányos helyzetével kapcsolatban semmi probléma nincs. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(15.00)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir