DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is szeretném leszögezni, hogy senkit sem kényszerítünk demonstrációra, és természetesen nem örülünk a sertéspiacon kialakult helyzetnek.
A kormány az idei esztendőben 13 milliárd forintot fordít a sertéspiac egyensúlyban tartására a termelők jövedelmének biztosítása érdekében. Ez a legnagyobb részarány, amit a piacra jutási támogatásból egy-egy ágazatnak juttatunk. Ezt olyan formában használjuk fel, ahogy a termékpálya szereplőit képviselő Vágóállat és Hús Terméktanáccsal erről még a tavalyi év végén, illetve bizonyos kényszerek miatt januárban újra megállapodtunk, tehát közösen próbáltuk meg a helyzetet rendezni. A piaci zavar alapvető oka a nemzetközi piacokon meglévő óriási túlkínálat, és ennek következtében a hihetetlen nagy áresés. Csak szeretném önöknek a statisztika adataival bebizonyítani, hogy a tavalyi esztendőben, miközben Európában 220 és 250 forint/kilogramm között lehetett élő sertést eladni, aközben Magyarországon az állami támogatásokat is figyelembe véve 280 forintos piaci árat kívántunk fenntartani; az éves átlagos érték több mint 10 százalékkal haladta meg az európait.
Bizonyos problémát okoz a sertések számának a növekedése is, egyébként a vágások száma is növekedett az év elején; a tavalyi 78 ezer/hetihez képest 86 ezer darab sertést vágnak, és ebből 72 ezer darab minősített sertés. A különbség tehát 14 ezer darab, ez okozza a kettős árrendszert, amely valóban elviselhetetlen mértékű árcsökkenést jelent az egyéni termelők számára, de szeretném hangsúlyozni, hogy ez elsősorban azokat a termelőket sújtja, akiknek nincs szerződése, mert vagy nem szerződtek velük, vagy ők nem hajlandók szerződni hosszabb távon.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a 2003. évben több piacszabályozási lépést tett. Ezek közül elsőként kiemelném a 65 forint/kilogrammos exporttámogatást, ezen túl a 12/2003-as haszonállattartásra vonatkozó előírások betartása mellett nyújtott sertésenkénti 3 ezer forint támogatást, amit az idei évben EU-konform módon nyújtunk, ez kilónként 30 forint további támogatást jelent az S, E és az U minőségű sertések tekintetében. Szeretném azt is elmondani, hogy ideiglenesen fenntartottuk az S, E minőség esetében a 20 forintos, illetve U kategória esetében a 15 forintos támogatást, továbbá a napokban meg fog jelenni újabb élősertésexport-támogatás, éppen azért, hogy a piaci feleslegek levezetését segítsük. Ez olyan mértékű növekedés, amely ellensúlyozná az élősertés értékesítése tekintetében elsősorban romániai és boszniai piacokon a lengyel sertés konkurenciáját, és hozzájárulhatna a hazai felvásárlási ár kiegyenlítődéséhez; ez kilónként 85 forint, illetve 90 forint támogatást jelent.
A képviselő úr azt kérte, hogy a kormány vásárolja fel 265 forinton a sertéseket. Szeretném elmondani, hogy a kormány nem veheti át az önök javaslata szerint a sertéspiac működtetését és a forgalmazás teljes kockázatát, ez egy fura világra emlékeztetne természetesen bennünket.
Úgy gondolom, hogy a további pályázati lehetőségekkel a sertéstartók tudják javítani a hatékonyságukat (Az elnök jelzi az idő leteltét.), és a kormány foglalkozik azzal is, hogy bizonyos intervenciós vásárlásokat is eszközöl, ha a piac nem konszolidálódik. (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Kérem a válaszom elfogadását. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir