KARAKAS JÁNOS

Full text search

KARAKAS JÁNOS
KARAKAS JÁNOS (MSZP): Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A kemény tél ismételten megtizedelte az ültetvényeket s ezen belül különösen a szőlőültetvényeket. Különösen nehéz helyzetbe kerültek azok a gazdálkodók, akik immáron másodszor részesültek ebben az idézőjelbe tett “áldásban”, hisz ők a tavalyi évben is alig tudtak némi árbevételre szert tenni, veszteséges volt a termelésük. Ezek a gazdálkodók már az idei évüket is alig tudják elindítani, hisz már most finanszírozniuk kell a növényvédelmet, a talajmunkákat, és a várható kis termésből megint csak úgy tűnik, hogy nem tudják a költségeiket tisztességesen rendezni.
Az elmúlt évben az FVM segítette őket, közvetlen támogatással. Ezekkel a termelőkkel beszélgetve ismételten ilyen kéréssel fordulnak a tárca felé, illetve felvetik azt a lehetőséget is - ismerve a tárca nehéz gazdasági helyzetét -, kérik, fontolja meg a tárca azt is, van-e lehetőség valamiféle termelési hitel igénybevételére, amelyhez - ők is jól tudják - nem elég csak az FVM kedvező hozzáállása, hisz a Pénzügyminisztérium keretéből, központi keretből kellene finanszírozni a garanciavállalás kérdéseit is.
Ugyanakkor szeretném még jelezni a hátralévő fél percben, hogy ők a várható kis termés ellenére is kicsit magasabb árbevételben bíznak. Ez közvetett árbevétel-növekedés, ismerve és hallva az elmúlt két hét történéseit, amikor is a borhamisítók elleni fellépés relatíve megnövelte az esélyüket, azért, hogy tisztes árat kaphassanak borukért.
Köszönöm, és várom a választ. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir