LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Minden adózónak joga van az adó befizetésétől számítva öt éven belül önrevízióra, és pótolni a mulasztást vagy visszaigényelni az esetleges túlfizetéseket.
A MOL Részvénytársaság is élt ezzel a törvény nyújtotta lehetőséggel, és önrevízióval módosította a 2001. gazdasági év forgalma alapján készített, iparűzési adóról szóló bevallását.
Az önrevízió alapján kiderült, hogy a MOL Részvénytársaság az ország mintegy ezer településén a törvény szerinti kötelezettségéhez viszonyítva mintegy 2 milliárd 280 millió forinttal több helyi adót fizetett. Ez a tavalyi tévedés és idei visszaigénylés elsősorban Százhalombattát hozta nehéz helyzetbe, ahol az önkormányzatnak hirtelen 930 millió forintot kellene visszafizetnie.
Szűkebb pátriámban, Bács-Kiskun megyében Zsanát 44 millió forint, Szankot 22 millió forint visszafizetésére szólították fel, emellett Kiskunhalas és a választókerületem egyik településének, Városföld önkormányzatának kellene nagyobb összegeket visszafizetniük. Kisebb összeg lévén ez a visszafizetési kötelezettség minden olyan települést érint, ahol MOL-benzinkút üzemel.
Ismeretes, hogy az iparűzési adó mint önkormányzati bevétel szerepet játszik az önkormányzatok támogatásának a megítélésében. Hogyan lehet kárpótolni azokat a településeket, amelyek tavaly azért nem jutottak bizonyos állami támogatásokhoz, mert remélt bevételeik alapján erre nem voltak jogosultak, utólag nézve viszont erre jogosultak lettek volna?
(16.30)
Mi legyen azokkal a településekkel, amelyek az iparűzési adóból adódó várható bevételeiket tévesen vették figyelembe, amikor beruházásaik állami támogatását kérve jóhiszeműen kiszámították a település saját anyagi erejét?
Ezekre a kérdésekre várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir